Vidékfejlesztési program

2021.12.30. 09:00

Erdőtelepítés Kálozon – Tisztább levegő, élhetőbb lakókörnyezet

Valóban igaz a mondás, miszerint: „Az erdőt nagyapáinktól örököltük, és unokáinknak ültetjük…”

V. Varga József

Erdőtelepítés 10 milliós költséggel 1,4 hektáron

Forrás: Vadex

A Sárvíz-völgye szívében, Káloz határában erdőtelepítés valósult meg 1,4 hektáron. Az önkormányzat a Vidékfejlesztési programban 8 millió forint európai uniós támogatást nyert el, melyhez 2 millió forint önrészt tett hozzá. A munka során csaknem 14 ezer kocsányostölgyet, valamint madárcseresznyét, mezei szilt és vadkörtét ültetettek el a dégi út mentén a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. közreműködésével.

 

– Úgy gondolom, hogy az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése érdekében leginkább célravezető megoldás a település közvetlen környezetében létesülő erdő gondolata, hiszen a zöldfelület növelésével egyrészt tisztítjuk a levegőt és a talajt, másrészt az erdő klimatikus hatásával élhetőbbé tesszük lakókörnyezetünket és a kálozi emberek életét – mondta el az erdőtelepítés kapcsán lapunknak Weisengruber Imre polgármester.

 

Tanulmányok bizonyítják, hogy a falu szomszédságában létesülő összefüggő erdőtömb akár 2–3 Celsius fokkal is mérsékelheti a nyári időszak forró hőmérsékletét, megteremtve az itt lakó emberek kedvezőbb életkörülményeit. 

 

Az önkormányzatnál még az év elején vetődött fel a gondolat az erdő létesítésével kapcsolatban, majd az alapos és szakszerű tervezési munkákat követően most decemberben került sor az ültetésre. A tölgyfák közé a ritka fafajok közé tartozó madárcseresznyét, mezei szilt és vadkörtét is ültettek, színesebbé téve az erdősítést. A fiatal telepítést – töretlen fejlődése érdekében – rövidesen bekerítik, majd éveken keresztül gondozzák annak reményében, hogy idővel felnőve a település lakói számára parkerdőként is szolgáljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában