Évösszegző

2021.12.21. 08:00

Az újév elsőszülöttjei, az M8-as és fegyveres rablás - Ezeket olvastátok a legtöbben januárban

feol

1. Fegyveres rablás történt Székesfehérváron – A TEK és a rendőrség is kereste az elkövetőt

Nem kezdődött szokásosan a napja annak, aki január 25-én Székesfehérváron közlekedett a reggeli órákban, ugyanis TEK-es és rendőrségi autók garmadája lepte el az utakat: kiderült, hogy fegyveres rablót keresnek, a Zámolyi úton lévő üzletet támadta meg és túszt is ejtett. A rendőrök egy órán belül elfogták az elkövetőt és őrizetbe vették a férfit. Az eset kapcsán összeszedtük az elmúlt 20 év legdurvább fegyveres rablásait Fejérben, amely listából a magyar kriminalisztika legsúlyosabb fegyveres rablása, a móri mészárlás sem maradt ki.

 

2. Gyönyörű babák születtek az új év első napján

Az év első babája mindig nagy figyelemnek örvend, így nem véletlen, hogy mindig hírt adunk a megye és Székesfehérvár első babájáról is. 2021-ben Székesfehérváron egy kislány lett az első, Szepesi Lana, míg Fejér megye első babája Botond lett. 

Az újév apropóján megkerestük 2020 első újszülöttjeit is, akik sokat cseperedtek az elmúlt évben. 

 

3. Különös égi jelenségek tűntek fel a Fejér megyei égen (videó)

Aki január 8-án felnézett a fagytól tisztán ragyogó, csillagos égre, az különös fényoszlopokat vehetett észre. A jelenségről másnap a meteorológusok lerántották a leplet.

 

4. Meghatározó lesz Dél-Fejér arculatára, gazdaságára is az M8-as

Nagy volumenű, hosszú évtizedek óta várt, és még hosszabb időszakra meghatározó jelentőségű útfejlesztések menetéről, tervezési fázisáról adtak számot megyei vezetők Székesfehérváron. 2023 lehet az építkezések elkezdésének esztendeje. Az egyik fejlesztés az M8-as útfejlesztés, ami röviden az M7-es és az M6-os autópályák összekötése. A másik terv pedig a 13-as, a 81-es, valamint a 63-as főutak kétsávosítása, Komárom-Esztergom megyéből indulva egészen le délig, Sárbogárd felé. A nyomvonalat júniusban el is fogadták, így hamarosan indulhatnak a munkálatok. 

 

5. Tiszteletlen buszsofőr „szólt be” egy idős asszonynak Fehérváron

Még decemberben fordult elő az eset olvasónkkal, hogy egy autóbusz vezetője kifogásolható hangnemben és modorban szólította fel őt a végállomáson, hogy szálljon le a járműről, és hozzátette, a busz nem melegedő. A nyugdíjas asszonyt ezzel sértette meg, hiszen utalást és megjegyzést tett anyagi helyzetére – magyarázta olvasónk. A hölgy bejelentést tett a Volánbusznál, azonban a fenntartónak hetekig nem sikerült azonosítania a sofőrt, így a hölgy ismét bejelentést tett. Végül januárban a közösségi média segítségével megtalálta a sofőrt, és a sofőr válaszolt is a hölgynek. 

 

6. Tízezer katona jöhet Fehérvárra

"Itt Fehérváron is: mit fogunk csinálni ezzel a rengeteg katonával?" – fogalmazott Puska József magasépítő technikus január elején. – "Tudomásom szerint akár tízezer katona is jöhet Fehérvárra, akik családdal, gyerekkel rendelkezhetnek. Óvodát, iskolát kell építeni nekik. Sőt, lehet, hogy azok, akik ezeket felépítik, ők is itt akarnak élni: ez egy nagyon komoly lehetőség Székesfehérvár számára, de ha nem jól élünk vele, abból baj is lehet."

Az elgondolás szerint – bár a helyszínnel nem feltétlenül ért egyet –, a vasútállomástól, illetve a Váralja sortól délre fekvő, többé-kevésbé üres terület lehet az új városrész helye. – Tervezetek vannak: templomtól elkezdve iskolákon át mindent meg kell ott valósítani, ezért kell innoválni az építőipart – mondta. A helyszín pedig a déli összekötő északi felén van, ahol nagy kiterjedésű hasznos terület jön létre, ha az út elkészül. Itt jöhet létre az akár több ezer katonát kiszolgáló városrész. Az önkormányzat valóban ajánlotta ezt a lakásépítésekre alkalmas területet a honvédség számára. Cser-Palkovics András kiemelte, ez nem azt jelenti, hogy csak katonák és családjaik költözhetnének ide. Az elképzelések között családi vagy társasházas építkezések, valamint bérlakások szerepelnek.

 

7. Újabb földrengés rázta meg Horvátországot, amit még Fejérben is lehetett érezni

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium jelezte is, hogy 18 óra után pár perccel hazánk területén is érezhető földrengés indult a horvátországi Petrinja városának közeléből, mely a Richter-skála szerint 5.3-as erősségű volt. 

 

8. Szépségversenyre készül a tinédzserkorú Fejér megyei diák

A világ legszebb gyereke akar lenni a 11 éves vértes­acsai felmenőkkel rendelkező Csutorka Márk. A siker elérésében Szick Petra korábbi gyerekmodell segíti, aki jó pár évvel ezelőtt maga is részt vett ezen a versenyen és nyert. Márk édesanyja elmondta, hogy férjével támogatják fiu­kat, és örülnek annak, hogy gyermekük tudja, mit akar.

 

9. Erős és gyors az új elektromos Ikarus

Székesfehérváron az első, tisztán elektromos hajtású buszát az Ikarus nagyvállalat tulajdonában lévő Electrobus Europe Zrt. Januárban 40 autóbuszt gyártottak, melyből egyet egyhónapos próbaútra is bocsátottak Fehérváron. A járműben a meghajtást és a tápegység utánpótlását az Ikarus kínai partnere biztosítja, ám a busz minden más alkatrésze hazai, illetve fehérvári fejlesztésű és gyártású.

 

10. Koronás mesék - Megkapta az oltást a Fejér megyei kórház belgyógyásza, naplót vezet azóta

Január elsején oltották be Lőrincz M. Ákost koronavírus ellen, s ekkor még igen nagy kérdőjelek övezték az oltást, így a szakember elindított egy online naplót, melyben leírta tüneteit, és hogy mi történik vele nagyban és molekuláris szinten a következő 30 napban. A naplót a mai napig, 2021 decemberéig vezeti a szakember, komoly, szakmai válaszokat ad a felmerülő kérdésekre közérthető módon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában