Frissen Fejérből

2021.12.07. 07:15

Az összetartozás jegyében ültettek almafákat, köztük Fehérváron is

Több megyei településen, köztük Székesfehérváron, valamint több határon túli magyarlakta településen is almafákat ültettek az összetartozás jelképeként.

Baráth Eszter

Székesfehérváron Molnár Krisztián (középen), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Lehrner Zsolt (j) alpolgármester és Viza Attila (b) önkormányzati képviselő ültette el az almafákat

Forrás: Skobrák D.

Fotó: Skobrak Denes

A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban indított kezdeményezést Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából. A program lényege, hogy a képviselőhöz tartozó településeken, valamint azok testvértelepülésein összesen 100 almafa­csemetét ültessenek el. Idén összesen 166 fát ültettek el, Fejér megyében Alcsútdobozon, Bicskén, Csákváron, Gárdonyban, Kajászón, Kápolnásnyéken, Lovasberényben, Óbarok-Nagyegyházán, Martonvásáron, Pátkán, Pákozdon, Ráckeresztúron, Sukorón, Tordason és Válon. Mindemellett Kárpátalja, Délvidék, Felvidék és Erdély több magyarlakta településén. 

A kezdeményezéshez csatlakozott Székesfehérvár is, ahol a Palotavárosi tavak melletti zöldterületen ültettek el három almafát az összetartozás jegyében. Az eseményen részt vett Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere és Viza Attila, a városrész önkormányzati képviselője. 

A megyei közgyűlés elnöke elmondta, Wass Albert óta tudjuk, hogy az almafa a nemzeti összetartozás jelképe, a december 5-i dátum pedig emlékeztet arra a népszavazásra is, amikor a baloldali politikusok határon túli nemzettársaink ellen mozgósítottak. Ezzel a szavazással meghiúsították, hogy a trianoni döntést követően a mostani határokon túli rekedt magyarok lelki vigaszt, megerősítést nyerhessenek. Lehrner Zsolt kiemelte, a most elültetett fák jelképezik Székesfehérvár testvértelepüléseit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában