Frissen Fejérből

2021.12.22. 13:22

A karácsonyi álom valóra vált Pázmándon

Némi kis túlzással csodának beillő ajándékot kaptak karácsony előtt Pázmánd lakói. Robbanásszerűen és váratlanul érkezett a hihetetlen nagy élmény. Az eddigi szürke hétköznapokat és faluprogram nélküli hétvégéket, éveket hirtelen egy mindennapos ünnepi hangulat és nagy találkozók váltották fel.

E. Várkonyi Péter

Forrás: Szabó Evelin

Egy ideig sokan nem tudták, hogy ezt az ajándékot Kiss Annamária, a Gesztenye fasor egyik lakója egyik éjjelen álmodta meg. Ébredéskor lányának, Evelinnek is elmesélte. Az álom szó szerint valóra vált, mert ők ketten megszervezték, ami már az egész országban elterjedt program volt.

Forrás: Szabó Evelin

Így találkozhattak december minden napjának estéjén öregek, fiatalok és aprók, mindig más-más háznál. Az emberek nagyokat beszélgettek, a szomszédok kezdték egymást megismerni, a „gyüttmentek” összebarátkoztak a falu időseivel és valójában mindenkivel.

Forrás: Szabó Evelin

- A késő délutáni randevúkon az emberek süteményekkel, finom falatokkal, finom nedűkkel, borokkal lepték meg egymást – meséli a szervező, Kiss Annamária, aki a Facebook segítségével indította el ezt a nagyszerű programot. – Eleinte kevesen voltunk, de akkor is csaknem ötvenen, az utolsó napokra ez a szám már több, mint száz is volt. Ennyien akarták a nagy találkozásokat megvalósítani, és színt vinni a hétköznapokba. Remélni tudjuk, hogy ezzel az ötlettel sikerül Pázmánd lakosait ismét összehozni, ahogy ez több, mint 10 éve is volt.

Forrás: Szabó Evelin

Pázmánd Magyarországon 458.-nak írta be nevét ebbe az országos programba, amely 2017 óta datálódik. Az itt lakók is nagyot léptek azért, hogy mindenkinek, ha csak egy-egy estére, de örömet szerezzenek egymásnak, a szomszédoknak, a falu lakóinak.

Forrás: Szabó Evelin

- Ahogy a több mint húsz este során bebizonyosodott, - folytatja Annamari,  - nemcsak az ünneplés volt a nagyszerű dolog, hanem az is, hogy a mély alvásban lévő Pázmánd lakosai ismét egymásra találjanak. Újból születtek a rég elmúlt barátságok, születtek új alkalmak egymás megismerésére, és remélhetőleg elindult egy nagy „találkozás” ismét  Pázmánd lakói között, ahogy egykoron is volt.

Forrás: Szabó Evelin

Az „Élő kalendárium, adventi szeretetséta” programon minden este más-más háznál volt a találkozó egy előre tervezés alapján. Közösen keresték meg azt a házat, amely ismeretlen volt addig. Ott beindult az ének, a zene, a csillagszórók több tucatja, a garázsajtóra vetített diafilm-vetítés a karácsonyokról…

Forrás: Szabó Evelin

- Ezek a napok összehozták az embereket, ismét összejött a falu – meséli még Annamária. – Ez is volt a célunk a lányommal, Evelinnel, akivel csaknem minden nap, 24 órán át szerveztük, telefonáltunk a program miatt. Az emberek régóta beszélgettek ennyit egymással, mint most ezen a 24 napon át, esténként. Szeretnénk, ha ismét programokkal teli, eseményekkel teli lenne majd a falu a jövőben, ezért adtuk meg a kezdőlökést. Remélni tudjuk, hogy nem múlik el ez a hangulat, és Pázmánd ismét a pázmándiaké lesz - fejezi be e program pázmándi megálmodója…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában