Állatorvosi konferencia

2021.12.13. 17:30

A hagyományokhoz híven ismét találkoztak a "kulcsi hatok"

Egy év kényszerű kihagyás után a XIX. Fejér Megyei Állatorvosi Napon ismét Kulcson találkozott az állatorvos-társadalom.

DH

Sótonyi Péter professzor, az Állatorvostudományi Egyetem rektora is előadást tartott

Forrás: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Miért pont itt találkoznak az állatorvosok? 2013 decemberében a szakma Fe­jér megyei emléknapján tartott ünnepségen üdvözlőbeszédet mondott L. Simon László, aki akkoriban országgyűlési képviselő volt. Azt javasolta, hogy 2014 decemberében találkozzanak egy szoboravató ünnepségen Kulcson. Ugyanis hat világhírű állatorvos professzornak is jelentős kulcsi kötődése van: Hutyra Ferenc az Állatorvosi Főiskola első rektora, Jármai Károly patológus, Kotlán Sándor parazitológus, numizmata. Őket követte Guoth György Endre sebész, továbbá Marcis Árpád kutató professzor, végül Szepeshelyi Andor szülész, szaporodásbiológus. 

Őket ma a „kulcsi hatok” néven tartja nyilván a közvélemény. Velük hatalmas szellemi tőke érkezett Kulcspuszta településre, teljes körű társadalmi életet éltek. A település önkormányzata támogatta a köztéri műalkotások felállítását, a Hatok terének kialakítását. Jobb Gyula polgármester az önkormányzat és a kulcsiak nevében az első szobor felállítása óta hangsúlyozza, hogy a kulcsi hatok munkássága Kulcs számára feledhetetlen. 

A konferenciára a Fejér Megyei Állategészségügyért Közhasznú Alapítvány, Kulcs önkormányzata, valamint a Magyar Állatorvosi Kamara Fejér Megyei Szervezete hívta meg a vendégeket a múlt századi tudós állatorvosokra emlékezve. A konferencia Sziebert Gergely megyei fő­állatorvos, levezető elnök megnyitójával kezdődött, majd a helyi iskola diákjainak műsorát tekinthették meg a jelenlévők. Köszöntőt mondott Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Jobb Gyula, Kulcs polgármestere. 

A szakmai programban elsőként Sótonyi Péter professzor, az Állatorvostudományi Egyetem rektora kért szót. Majd Bognár Lajos országos főállatorvos, helyettes államtitkár Az élelmiszerlánc-biztonság helyzete hazánkban címmel tartott előadást. Őt követte Sziebert Gergely megyei főállatorvos, főosztályvezető Tisztelgés az állat­egészségügy nagy elődei előtt című prezentációja, végül a konferencia első harmada Lorászkó Gábor címzetes egyetemi docens, a MÁOK Fe­jér megyei szervezetének elnöke Az állatorvosi kamara szerepe a megye állategészségügyi hagyományainak ápolásában című előadásával ért véget. 

Az évek óta megrendezett emléknapon kitüntetéseket is adtak át. Elsőként a dr. Lancz Endre-életműdíjat adták át Bertóczi Bélának. Az Év Állatorvosi Díját Kerner Péter Szilárd, az év Állat­egészségügyért Díját Sáriné Szűcs Angéla vehette át. A konferencia második felében előadást tartott Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora A 143 éves Magyar Országos Állatorvos Egyesület jelene címmel, majd Gombos Zoltán, a Fejér Megyei Állat­egészségügyi Alapítvány kuratóriumának elnöke tartott előadást, amelynek témája az állategészségügy területén kiemelkedő eredményeket elért személyiségek emlékének ápolása volt. 

Majd sor került további elismerések átadására is. Így Takács János-emlékérmet kapott Süth Miklós, Hutyra-emlékérmet vehetett át Gombos Zoltán, Szent-Iványi ifjúsági emlékéremmel ismerték el Bekő Katinka munkáját, végül a Nádaskay–Hochenlocker díjat Balka Gyula vehette át. A konferencia programja koszorúzással és fogadással fejeződött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában