Példamutató segítségnyújtás

2021.12.20. 14:00

A Csengőszó-díjat idén a fehérvári Zámbóné Bóza Szilvia vehette át

Az önzetlenség és a tenni akarás elismeréseként a Szegényeket Támogató Alapítvány fennállásának 30. évfordulóján Csengőszó-díjat adományozott Zámbóné Bóza Szilviának, aki időt és energiát nem sajnálva segít a nehéz helyzetbe került családokon.

Héjj Vivien

Zámbóné Bóza Szilvia ha kell, adományokat visz, ha arra van szükség, vacsorát főz a rászorulóknak

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepi időszak közeledtével a szívek és a pénztárcák egyaránt gyakrabban nyílnak. Természetesen sokan vannak, akik az adakozást, a nehéz helyzetben lévő családok, gyermekek segítését nem csak az ünnepi fények kigyúlásakor érzik magukénak. A Szegényeket Támogató Alapítvány immár három évtizede segíti a rászorulókat. Tevékenységük által a város meghatározó szereplőjévé váltak, jelenleg is több mint 300 regisztrált családdal állnak kapcsolatban, és körülbelül 1500 nehéz helyzetben lévőnek segítenek a mindennapokban. 

A SZETA célkitűzése, hogy csökkentse a hátrányos helyzetű emberek kiszolgáltatottságát: fő profilja az élelmiszerosztás, de adományoz ruhákat, bútorokat és egyéb háztartási cikkeket, illetve szükség szerint érzelmi, mentálhigiénés, munkaügyi és szakmai tanácsadást is szervez. A szervezet fennállásának 30. évfordulóján Zugor Zsuzsanna, az alapítvány kurátora úgy fogalmazott, a SZETA nemcsak egy alapítvány, egy civil szervezet vagy egy közösség, hanem az összefogás, a szeretet szimbóluma. Hozzátette, az évek során a szegénység fogalma is sokat változott, hiszen ma már nemcsak mélyszegénységről, de újszegénységről is beszélhetünk. A mindennapokban számos olyan önkéntes segítő és szakmai támogató áll a nehéz helyzetben lévők mellett, akiknek munkája nélkülözhetetlen. 

Nélkülük egészen biztosan nem menne ennyire gördülékenyen a segítségnyújtás. Az alapítvány 1999-ben Csengőszó néven díjat alapított, melyet azóta minden évben olyan segítők, önkéntesek vehetnek át, akik különösen sokat tettek az adott évben a rászoruló családokért, gyermekekért. 2021-ben önzetlen és áldozatos munkájával Zámbóné Bóza Szilvia – aki négy éve segíti az alapítvány munkáját és ezáltal a családokat – érdemelte ki a Csengőszó-díjat. Ha kell, adományokat visz, ha arra van szükség, vacsorát főz egy rászoruló családnak. Egy bőséges meleg vacsora elkészítése a többség számára apróságnak tűnhet, ám sokaknak mégis hatalmas segítséget jelent. Szilvia mindemellett példamutató édesanyaként gondoskodik családjáról, három gyermekéről. Menedzseli a gyerekek iskolába érkezését, a különórákat, az edzéseket, mialatt az otthoni teendők ellátásában is komoly szerepet vállal. 

Amikor azt kérdeztük, három gyermek mellett hogy van energiája a karitatív munkára, magától értetődően válaszolta: „Szeretem, amit csinálok, ezért nem nehéz. Ha az ember valamit szeret és szívesen csinál, talál rá megoldást, hogy összeegyeztesse a saját mindennapjaival.” A Szegényeket Támogató alapítvány irodavezetője, Szontaghné Kovács Erika elmondta, az idei díjazott munkája azért is példaértékű, mert habár ő maga is a támogatottak közé tartozik, mégis magától értetődő volt számára, hogy segít a környezetében élő rászoruló családokon. Legyen szó rendezvényekről vagy jótékonysági programokról, Szilvia gondos és precíz munkájára mindig számíthat az alapítvány és a családok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában