Frissen Fejérből

2021.12.17. 17:30

200 milliós születésnapi ajándék Bicskének

A Mészáros Csoport százmillió forintos adománya tette lehetővé a kétszázmilliós értékű tűzoltó-fecskendő megvásárlását a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóságnak. Az önfeláldozó tűzoltók közreműködésével válik igazán értékessé a különleges jármű, mondta Mészáros Lőrinc.

Zsohár Melinda

Bereczki Petra, Valencsik Dóra és Kovács Petra önkéntes tűzoltók, valamint Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó a kétszázmilliós Magirus szerkocsi előtt. Óriási előrelépést jelent ez a jármű a bicskei tűzoltók mentési lehetőségeinek terén

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szirénázó, villogó, látványos tűzoltó szerkocsit Polgár Viktor elnök vezette be a laktanya udvarára az ünnepélyes átadásra. A kormányrendelet nyomán önkormányzati tűzoltóságként működő BÖT idén 140 éve alakult, a születésnapjukkal kicsit új időszámítás is kezdődött náluk. 2017-ben határozták el az új szerkocsi-fecskendő vásárlását, gyűjtésbe fogtak, ám a 200 millió forint értékű jármű beszerzése szinte mesés álomnak tűnt. Bálint Istvánné polgármester azonban töretlenül hitt a célban, Polgár Viktor és bajtársai is rendületlenül bizakodtak, s gyűltek az adományok. A polgármester asszony fordult kéréssel Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozóhoz, aki ígéretet tett: kipótolja a hiányzó összeget. Százmillió forint adományával vált lehetővé a napjaink legkorszerűbb Iveco-Magirus német tűzoltószerkocsi beszerzése. Óriási fejlődést jelent ez a kiváló bicskei bajtársaknak, akik csak az idén 340- szer vonultak tűzhöz, bajhoz, balesethez, egyéb segítségnyújtásra. Tessely Zoltán az átadón bejelentette a legfrissebb hírt: a laktanya épületének korszerűsítésére hatvanhét millió forintot nyert pályázaton a BÖT.

A helyi vezetők mellett magas rangú tűzoltótisztek és katasztrófavédők jelentek meg a hivatalos átadón, amely az önkormányzat, a köztestület s az önkéntesek életében is jelentős mérföldkő. A négy éve gyűjtött pénz több adományból tevődött össze: az önkormányzat húszmillió forintot adott, a tűzoltóság saját forrásból huszonötmilliót tett hozzá, a Spar Magyarország szintén huszonötmilliót, a bicskei Vivber Kft. két és fél milliót adott a szerkocsira. 

 

Nagyon sokan adakoztak kicsi összegeket, minden forint számított, köszönet érte, hangsúlyozta Polgár Viktor elnök. Az ismert mondást hangoztatta Bálint Istvánné polgármester: „Mertünk nagyot álmodni.” Még alpolgármesterként állt az ügy mellé, s minden alkalmat megragadott polgármesterként is a cél elérésére. Az összefogás eredményre vezetett, amire mai megosztott világunkban különösen szükség van, mondta. 

Az átadóünnepségen meg is áldották a korszerű tűzoltójárművetForrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Bicske korábbi polgármestereként is fontosnak tartotta elmondani, hogy a helyi tűzoltóság munkáját az önkormányzat szinte anyagi lehetőségén felül is támogatta mindig, a testület politikai összetételétől függetlenül. A BÖT működési költségeinek húsz százalékát biztosítja a bicskei önkormányzat, negyvenöt százalék állami támogatásban részesülnek, kétszázaléknyit a környező önkormányzatok juttatnak hozzájuk, s a többit saját bevételi forrásokból fedezik. 

 

A mintegy száz tűzoltóból hatvannál többen aktívak, tizennégyen főállásúak, egyben önkéntesek is, sok nő gyarapítja soraikat, a gyerekek és a kamaszok körében is népszerűek, van utánpótlás. A kisvárosban és a környék tizenhárom településén élő 32 ezer ember biztonságáért felelnek, s az M1-es autópálya huszonhét kilométernyi hosszán is őket riasztják a balesetekhez. 

 

Mészáros Lőrinc vállalkozó mind a maga, mind a Mészáros Csoport lokálpatrióta gondolkodását hangsúlyozta beszédében, köztudott, a környéken mennyi mindent és mindenkit támogat: iskola, diákok, első otthonhoz jutók s egyedi kéréseket. Az eszköz önmagában nem elég, ha nem lennének önfeláldozó tűzoltók, hangsúlyozta az adományozó.

A tűzoltóautót megszentelte Burbela Gergely bicskei plébános, püspöki helynök, Szent Kristóf és Szent Flórián védőszentek közreműködését kérve a tűzoltók hősies munkájához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában