Koronavírus Fejérben

2021.11.23. 07:20

Viseljük a maszkot zárt térben? Utánajártunk!

Végigjártuk a város kiemelt forgalmú belső tereit, hogy megtudjuk, betartják-e az emberek a maszkviselésre vonatkozó szabályokat. A tapasztalat pozitív, magukra és egymásra is vigyáznak az emberek.

Héjj Vivien

A belvárosi boltokban mindenki betartotta a maszkviselést

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szombat óta érvényben lévő rendelet szerint a zárt terekben ismét kötelező a maszkviselés. Mit jelent ez pontosan? Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett újra maszkot kell viselni többek között az üzletekben, bevásárlóközpontokban, postákon, ügyfélszolgálatokon, a közművelődési és kulturális intézményekben – például múzeum, színház, mozi, könyvtár –, valamint a sportrendezvényeken.

 

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap / Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben csak az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat. A rendelet továbbra sem vonatkozik a hatodik életévét be nem töltött kiskorúakra, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyekre. A tapasztalat azt mutatja, az emberek nagy többsége betartja a szabályokat. A belvárosi bevásárlóközpont folyosóján maszkahasználatra vonatkozó ellenőrzést nem tapasztaltunk, ám ottjártunkkor ennek ellenére is betartotta a szabályt minden vásárló. Az üzletekbe lépve már szigorúbb az ellenőrzés, biztonsági őrök figyelik a szabály betartását: aki maszk nélkül lép be, azt figyelmeztetik. Tapasztalatunk szerint a ruházati boltok eladói még akkor is viselték a maszkot, amikor nem tartózkodott az üzletben vásárló. Az autóbusz-állomás várótermében ottjártunkkor szintén mindenki betartotta maszkviselési kötelezettséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában