Túlnyomórészt fehérborok

2021.11.22. 11:43

Újborünnepet ültek Adonyban

Egymásután két jelentős eseménye is volt a Duna-menti Szent Orbán Borrendnek. Az újborünnepet és az adonyi szőlőhegyen tartott hálaadást követően Márton-napi újbormustrát rendeztek.

Agárdy Csaba

Elsősorban fehérborokat kóstoltak az újbormustrán

Fotó: Borrend

Az újborünnep a Szent Orbán-kápolnánál a hálaadó litániával kezdődött, majd az ünnepséget Schmidt Attila, az adonyi borrend nagymestere nyitotta meg, utána Ronyecz Péter, Adony polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Az eseményen tíz hazai borrend vett részt. A Magyarországi Borrendek Országos Szövetségét pedig két alelnök, Szűcs Zoltán és Kovács Róbert képviselte. Az idei kistérségi borversenyt Nedves Tibor főpohárnok összegezte.

 

– A járvány miatt csonka volt az idei versenyünk, eddig mindig jóval száz fölött volt a leadott minták száma, ezúttal hetvenkilenc nevezést jegyezhettünk fel. A színvonal kiemelkedő volt. Az első helyet száraz olaszrizlingjével Schmidt Attila szerezte meg. A második Fónad József és Pál­fai Attila közös Irsai Olivérje lett, míg harmadikként Köller László vegyes fehére végzett. Különdíjat kapott Milek Miklós otelló roséja, amiről Kovács Róbert azt mondta, aki otellóból ilyen rozébort tud csinálni, az megérdemel egy díjat.

 

Ezután következett a Szent Orbán-vándordíj átadása. Ezúttal Boldog József lett a díjazott. Végül Boldog Tamás, a Szent Orbán-borrend ceremóniamesterének vezetésével három új borlovagot avattak. Némi kvízjáték után Fridrich Teréz, Kurucz Vanda és Enyedi Norbert lett újdonsült borlovag.

 

Fotó: Borrend

 

A Márton-napi újbormustrát a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárban tartotta meg a borrend. A résztvevők ötven mintát kóstoltak meg.

 

Schmidt Attila elmondta, túlnyomórészt fehérborokat mustráltak, ami érthető is, hiszen a vörösborok nagy része még nincs kész, a kék szőlőt sokkal később szüretelik, mint a fehéret. Két vendéget is hívott a borrend, a perkátai pálinkamestert, László Norbertet és a soltvadkerti borászt és borlaboránst, Font Magdolnát.

 

László Norbert két évvel ezelőtt volt először a mustrán.

 

– Örömmel mondhatom, a két évvel ezelőttihez képest is szembeötlő a borok minőségbeli különbsége, folyamatos és nagy a fejlődés.

 

Font Magdolna az ország egyik legtekintélyesebb borbírálója.

 

A szakember összegzése a kóstoltak alapján az volt, hogy a borok remek minőségük, különösen a rozék tetszettek neki. A legnagyobb dicséretnek részéről talán azt tekinthetjük, amikor azzal fejezte be értékelését, hogy több olyan bort is kóstolt, amely bármelyik hazai borversenyen a legjobbak között végezne. Zárásként Ronyecz Péter, Adony polgármestere libavacsorára várta a gazdákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában