Frissen Fejérből

2021.11.12. 11:00

Több mint húsz év után ismét Székesfehérvár a házigazdája a Hadak útján című konferenciának

Három nap, közel félszáz előadás, mindez a koronázóvárosban: szellemi felfrissül a népvándorlás fiatal kutatói számára!

Majer Tamás

Történészek, régészek, antropológusok, múzeumi szakemberek a tudományos konferencián

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Csütörtök kora délután kezdődött, pénteken egész nap tart, szombat délben zárul a Hadak útján – A népvándorláskor fiatal kutatóinak XXX. konferenciája a Hiemer-házban, ez egy vándorkonferencia.

– Gondoljunk csak bele, egy egész emberöltő az, amit bizonyos kollégáink eltöltöttek ezen a konferencián! 1990-ben rendezték az elsőt, Szentesen. Itt, Székesfehérvárott másodszor jár, hiszen 2000-ben, a tizenegyedik alkalommal már szerepelt itt – mondta el köszöntőjében Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója mint házigazda. – Sokat gondolkodtam azon, hogy hova is helyezzük a mi a tudományunk palettáján ezt a konferenciasorozat. Azt gondolom, amikor 1990-ben útjára indult, nem sokan gondolták, hogy ilyen kifutása lesz – fogalmazott. – Ha azzal számolunk, hogy minden egyes eseményen 30-40 előadás volt – az elsőn 41, itt, nálunk 45 –, akkor bizony jócskán 1000 fölött jár az előadások száma. Iszonyatos szám, azt gondolom, még belegondolni is döbbenetes – mondta.

Történészek, régészek, antropológusok, múzeumi szakemberek a tudományos konferencián
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte a konferenciát, üdvözölte a Székesfehérvárra érkező vendégeket. Úgy fogalmazott – látva az előadások címeit, tematikáit –, biztos benne, hogy a szakemberek számára szellemi felfrissült eredményez ez a találkozó.

Tomka Péter, a konferencia örökös elnöke nyitotta meg a tanácskozást. Mint mondta, ő sosem volt a protokoll híve, ezért csak annyit mondott: – Vágjunk bele! Ne húzzuk az időt, úgyis sokáig fog tartani.

Történészek, régészek, antropológusok, múzeumi szakemberek vesznek részt a maratoni hosszúságú tudományos konferencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában