Frissen Fejérből

2021.11.19. 14:00

Harmincmillióból újult meg az adonyi szolgálati lakás

Csütörtök 16 órakor adták át azt a szolgálati lakást a településen, amely egy pedagógus és családja birtokába került.

Déri Brenda

Harmincmillió forintos támogatásból jöhetett létre az a szolgálati lakás Adonyban, amelyet csütörtök kora este adtak át a településen. Gyopáros Alpár kormánybiztos (j) a helyszínen elmondta, a Magyar falu program támogatásai a jövőben is rendelkezésre állnak, így amelyik település vezetősége Adonyhoz hasonlóan szolgálati lakást szeretne kialakítani vagy fejleszteni, ahhoz 2022 januárjában pályázati lehetőséget is talál majd. Hozzátette, a szolgálatilakás-pályázatoknak komoly jelentőségük van, egyrészt azért, mert „ez egy olyan program, amit maguk a falvak írnak”, másrészt mert az emberek megtartását is elősegítik.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mindössze 30 millió forint támogatásból újulhatott meg az a vidéki ház Adonyban, ahová egy tanító és családja költözhetett a Magyar falu program hozzájárulásának köszönhetően. A város polgármestere, Ronyecz Péter úgy fogalmazott, hogy örömteli a városuk helyzete, ugyanis az elmúlt 10 évben olyan szintre emelkedett, amely lehetővé teszi, hogy a szolgálati és az önkormányzati lakásokat nem eladják, hanem egyre többet vásároljanak belőlük.

Gyopáros Alpár kormánybiztos (j) a helyszínen elmondta, a Magyar falu program támogatásai a jövőben is rendelkezésre állnak, így amelyik település vezetősége Adonyhoz hasonlóan szolgálati lakást szeretne kialakítani vagy fejleszteni, ahhoz 2022 januárjában pályázati lehetőséget is talál majd. Hozzátette, a szolgálatilakás-pályázatoknak komoly jelentőségük van, egyrészt azért, mert „ez egy olyan program, amit maguk a falvak írnak”, másrészt mert az emberek megtartását is elősegítik.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Amikor megvásároltuk ezt a házat, még nem tudtuk, mi lesz a célja. Majd néhány hónappal később megkeresett a helyi iskola igazgatónője, hogy messziről érkezne ide egy pedagógus, akinek szüksége lenne szolgálati lakásra, így egyértelművé vált a sorsa. Az elnyert 30 milliós pályázat abban segített, hogy megoldjuk a külső hőszigetelés problémáját és lecseréljük a tetőt – mondta a polgármester, melyhez Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hozzátette, e kormányzati támogatásban 2019 óta írnak ki pályázatokat szolgálati lakások kialakítására, illetve felújítására és fejlesztésére. Azóta több mint 400 ilyen pályázatot támogattak, 10 milliárd forintot meghaladó értékben.

Gyopáros Alpár is beszédet mondott az átadón
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Molnár Krisztián szerint a program sikerességét mutatja az is, hogy országszerte, köztük megyénk településein is, már alig kapható szabad telek vagy ingatlan. Mindez a fejlesztéseknek és a pályázatok- nak köszönhető, melyek „ide- csalogatják” a nagyvárosokban élőket is.

Ami Adonyt illeti, az elmúlt három év alatt 14 MFP-pályázatot nyertek el 206 millió forint összértékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában