Frissen Fejérből

2021.11.17. 07:00

Rohammal indult a hét a megyei benzinkutaknál

Hétfőtől a kormány befagyasztotta a benzin és a gázolaj árát a következő három hónapra, azaz a benzinkutak maximum 480 forintot kérhetnek el literenként.

Déri Brenda

Hétfőtől a kormány 480 forint felső limitet szabott a 95-ös oktánszámú benzin és gázolaj literenkénti üzemanyagárának. Ennek okán megkerestünk néhány Fejér megyei benzinkutat, hogy mondják el az elmúlt két napban tapasztaltakat. Összességében úgy fogalmaztak, hogy a szokottnál jóval nagyobb hétfői forgalmuk volt, ami nem csoda, hiszen volt olyan hely, ahol a benzin már bőven a 600 forintos literenkénti árhoz közeledett, semmint az 500-hoz. Első körben a Palota úti Shell éjjel-nappali benzinkutat kérdeztük meg Székesfehérváron. A kasszában lévő hölgy állítja, szinte lerohanták őket hétfőn. Hasonlóan kiemelkedő nagy hét eleji forgalmat említettek Velencén, a Mos – Stopban és Kápolnásnyéken az AVIA-n.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Múlt hét csütörtökön a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy 480 forinton maximalizálják november 15-től a 95-ös oktánszámú benzin és gázolaj literenkénti üzemanyagárát, hozzátéve, hogy azok a töltőállomások, amelyek nem tartják be a kiszabott árlimitet, bezárásra számíthatnak.

Hétfőtől a kormány 480 forint felső limitet szabott a 95-ös oktánszámú benzin és gázolaj literenkénti üzemanyagárának. Ennek okán megkerestünk néhány Fejér megyei benzinkutat, hogy mondják el az elmúlt két napban tapasztaltakat.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A benzinárstop amellett, hogy védi a családokat, amelyeken akár havi pár ezer forint is sokat segíthet, de veszélyeztetheti a kisebb független benzinkutakat is. A Magyar Közlönyben olvasható kormányrendelet szerint az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője csak abban az esetben köteles üzemszünetet hirdetni, ha a fogyasztókat az említett két termékkel kiszolgálni 7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül nem tudja. Más okból üzemszünetet nem hirdethet.

Ennek okán megkerestünk néhány Fejér megyei benzinkutat, hogy mondják el az elmúlt két napban tapasztaltakat. Összességében úgy fogalmaztak, hogy őket nem fenyegeti a bezárás veszélye, sőt a szokottnál jóval nagyobb hétfői forgalmuk volt, ami nem csoda, hiszen volt olyan hely, ahol a benzin már bőven a 600 forintos literenkénti árhoz közeledett, semmint az 500-hoz. Azt azonban fontos tudni, hogy ez az összeg nem vonatkozik a prémium-üzemanyagra és az LPG-re.

Hétfőtől felső határt szabtak az üzemanyagok árának, a tapasztalatok pozitívak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Első körben a Palota úti Shell éjjel-nappali benzinkutat kérdeztük meg Székesfehérváron. Itt 477,9 forint volt a 95-ös benzin és gázolaj ára. A kasszában lévő hölgy állítja, szinte lerohanták őket hétfőn, de kedden is sokan voltak. Hozzátette, a városban található másik két kútjukra is ugyanez mondható el. Hasonlóan kiemelkedően nagy hét eleji forgalmat említettek Velencén, a Mos – Stopban, ahol 1 forinttal olcsóbbak, mint a többi megkérdezett kúton, és Kápolnásnyéken az AVIA-n, ahol szintén 477,9 forintot kérnek el literenként az üzemanyagért. A velencei ugyanekkor arról is beszámolt, hogy az árak befagyasztása miatt lényeges „megszorításokat” kellett bevezetniük. Megszüntették a törzsvásárlóik számára a kedvezményeket, illetve eltörölték azt is, hogy vasárnaponként 20 forinttal alacsonyabb áron tankolhattak náluk az emberek. Végül a gárdonyi Mol-kutat is felkerestük, de nem állt módjukban információval szolgálni lapunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában