Frissen Fejérből

2021.11.21. 08:00

Ne a lefolyóban landoljon a használt olaj!

A megyeszékhelyek között elsőként indult el a használt sütőlaj lakossági gyűjtése Fehérváron. A város 22 pontján és a csalai lerakóban is leadhatjuk a használt, romlott vagy lejárt szavatosságú sütőolajat.

Héjj Vivien

Nyomtatott

A Depónia Nonprofit Kft. november 15-től a város 22 pontján indította el a lakossági használt sütőolaj begyűjtését.

– Sokszor mondjuk, hogy környezetvédelmi kérdésekben gondolkodjunk globálisan, de cselekedjünk lokálisan. Engem a Glasgow-i klímacsúcs is arról győzött meg, hogy ott sokat beszélgettek, de valójában cselekednünk nekünk kell a településeken. A sütőolaj gyűjtése a cselekvés speciális lépése. Arra kérek és biztatok minden fehérvárit, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, büszkék lehetünk a kezdeményezésre, hiszen a megyeszékhelyek közül egyedül Székesfehérváron van ilyen jellegű gyűjtés a közszolgáltatás részeként.

– Fehérvár után jövőre a szolgáltatási területünkhöz tar­tozó többi, 65 településen is elindítjuk a szolgáltatást, onnantól már 350 ezer embert érhetünk el – hangsúlyozta Steigerwald. Viza Attila önkormányzati képviselő arról beszélt, a város ismét élen jár, és példát mutat más településeknek.

A sárga színű, erre a célra kijelölt edényekbe bármilyen étkezési zsiradékot elhelyezhetünk egy jól lezárt műanyag flakonban. Más típusú hulladék, zsiradék, motorolaj és gépolaj elhelyezése tilos! A megtelt gyűjtőedényeket a szolgáltató elszállítja, és tisztára cseréli.

A begyűjtött sütőolaj hasznosítóhoz kerül, ahol száz százalékban feldolgozzák, majd a biodízel iparágban használják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában