Frissen Fejérből

2021.11.05. 13:18

Milliárdos bejelentés – 23 megyei település kap támogatást

Sokak által régen várt, nagy értékű támogatásokról adtak tájékoztatást pénteken délelőtt a megyeházán. Az elnöki irodában több mint 3.5 milliárd forint szétosztásáról volt szó, melyet 23 település kap meg.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A megyei önkormányzat döntésének értelmében 23 település kap több mint 3.5 milliárd forintot, méghozzá felszíni csapadékvízelvezetési feladatokra. Ez a forrás még a nemrég befejeződő 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusban megmaradt pénzeszközökből kerülnek a településekhez.

A bejelentést Molnár Krisztián tette a megyeházán. A megyei közgyűlés elnöke elmondta: -A döntéshozó korábban arról tájékoztatott minket, hogy mivel Fejér megye a rábízott forrásokat jól használta fel, ezért plusz forráslehetőségeket kértünk és kaptunk.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=eunbNVpbUtM&feature=emb_logo

Mint megtudtuk, a plusz pénzt két nagy kalapba kérték, a települések igényeinek megfelelően. A legnagyobb Igény a bölcsőde fejlesztésre volt így nem is olyan régen több milliárdos nagyságrendben hirdettek csak a megyében ilyen jellegű fejlesztéseket. A másik kalapba is az került, amire a települési önkormányzatok nagy része azt mondta, hogy szükség van rá, ez pedig a felszíni csapadékvíz elvezetésének ügye, így erre nyújtott be a megye költségigényt.

Ezzel kapcsolatban az elnök elmondta: -Eredetileg hárommilliárd forintot szerettük volna kapni az irányító hatóságokról plusz forrásként, de látva a megnövekedett, szakmailag is alátámasztott igényt, 3.5 milliárdra emelkedett a keret.

A megye minden pontjáról érkeztek igények. Tabajd kapta a legkisebb támogatási összeget, a 35 milliót. A legnagyobb ilyen összeg 335 millió forint, de számos százmillió forint fölötti pályázat is van a listán. Ezekből a támogatásokból, a tervek szerint, hosszútávon meg tudják oldani a település vízelvezetési problémáit a győztes önkormányzatok.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Molnár Krisztián bízik abban, hogy ez a sikertörténet folytatódni fog. Mint elmondta: -A most záródó hat éves ciklus kezdeti forrása 32 milliárd forint volt, mégis 2014. és 2020. között 40 milliárd forintot meghaladó összeg jutott a településeknek. Még jobb hír, hogy úgy néz ki, a 2021-27 közötti időszakban már az induló forrásunk is meghaladja a 70 milliárdot.

Új ciklus, új lehetőségek, így az elnök bejelentése alapján azoknak sem kell aggódni, akik nem találták meg a korábbi hat évben a számításukat, például éppen a felszíni vízelvezetéssel kapcsolatban, ugyanis az új ciklusban is biztosítanak forrást ezen feladatokra is.

A 3.5 milliárdon túl is juttattak még forrást négy megyei településnek. Molnár bejelentette: – Tabajd és Bodajk mini bölcsőde fejlesztési támogatáshoz kért többletforrást, így Tabajd tízmillió, Bodajk 5,5 millió forintot kapott. Seregélyes önkormányzata egy energetikai projekthez kért és kapott mintegy hatmillió forintos többlettámogatást, míg Sárosd 15 milliót igényelt egészségügyi fejlesztéseihez.

A 36 millió forintos többletforrást a közgyűlés megalapozottnak találta így, elfogadta és megszavazta az igénylő települések javára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában