Frissen Fejérből

2021.11.15. 14:00

Levonták a zászlót a Katonai Emlékparkban

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely vasárnap egy misztikus fegyvernem, a felderítők hagyományőrző napjával zárta a 2021-es évadot a Mészeg-hegyen.

Tihanyi Tamás

Oláh László szakmai igazgató levonta a zászlót

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amellett, hogy az év első felében megújult a harcárok, majd nemrég felavatták a tűzszerész kertet és emlékművet, programok sorával továbbra is eredményesen dolgoztak a KEMPP és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tagjai a fiatalok honvédelmi és hazafias nevelésén, azért, hogy a látogatóknak maradandó módon elevenítsék fel hadtörténelmünk jeles csatáit, nagyjaink örök érvényű tetteit. A múltat, amely a miénk. Oláh László szakmai igazgató levonta a zászlót.

Ott voltak a határon, amikor kétséges volt a holnap

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely munkatársai a Magyar Ejtőernyős Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör tagjaival szervezték meg az év utolsó eseményét. Bár a késő őszi idő elég szűk körűvé alakította az eseményt, azért akit érdekelt, meghallgathatta az előadásokat, megnézhette a filmeket, vagy kézbe vehette a felderítő katonák által használt harci technikát, kézi fegyvereket. Az év azért is különleges volt a felderítők számára, mert idén emlékeztek arra, hogy harminc évvel ezelőtt a Baranya Felderítő Zászlóalj katonái érkeztek elsőként a déli határra, miután szomszédunkban háborús válság alakult ki. Egyebek mellett ezeket a kemény napokat idézte fel Cseh László és Prosszer Mihály egykori felderítő tiszthelyettes is.

Oláh László szakmai igazgató levonta a zászlót
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A fegyvernemi sovinizmus mindig előtérben volt a hadseregben, egyaránt így éreztek a sorkatonák és a hivatásos állomány tagjai. A felderítőket általában misztikum övezte, és ennek a hagyományait meg kell őrizni, hiszen azoknak a katonáknak, akik ebben éltek, ez fontos – mondta Cseh László.

Mindig, minden hadseregben az elit harcosok között tartják számon a felderítőket, hiszen speciális kiképzést kapnak és különleges felkészítések során esnek át.

 

– Bátorságra szükségünk volt már ahhoz is, hogy a „kijuttatási módszerek” közül az ejtőernyőzést vállalni tudjuk – tette hozzá Prosszer Mihály, aki úgy érzi, nem volt hiábavaló a több évtizedes szolgálat, amit az is jelez, hogy a mai napig keresik egymással a kapcsolatot az egykori hivatásos és sorállományú felderítő katonák.

Kiss Dávid hagyományőrző (jobbra) szívesen mutatta be a fegyvereket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában