Frissen Fejérből

2021.11.07. 07:45

Jártasak a szakmákban a csákvári diáklányok

Az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola csapata nyerte a Fe­jér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyolcadik alkalommal meghirdetett Iparkodjunk, gyerekek elnevezésű szakismereti vetélkedőjét.

Borsányi Bea

Fruzsina, Perla, Lilla, Jázmin és Judit néni a verseny döntője után

Fotó: Némedi István

A versenyt hetedik osztályos, vagyis még pályaválasztás előtt álló megyei diákoknak írják ki minden évben azzal a céllal, hogy azok megismerjék az egyes szakmák és a környékükön élő szakemberek, mesteremberek munkáját. A versenyről a 7. b osztályfőnöke, Némediné Varga Judit értesítette a gyerekeket, és mesélt nekik a részletekről is, hiszen annak idején, az első alkalommal meghirdetett vetélkedőn is ott volt, s ezüstérmet szerzett akkori diákjaival.

– Abban az évben tabletet lehetett nyerni, ami kellő motivációnak bizonyult most is, bár nem volt szó arról, hogy idén is ez lesz a nyeremény. A csapatunkat Bokodi Fruzsina, Medgyesi Lilla, Faragó Jázmin és Nagy Gruber Perla alkották, akik Esterházy iparkodók néven indultak – mesélte Judit néni.

Fruzsina, Perla, Lilla, Jázmin és Judit néni a verseny döntője után
Fotó: Némedi István

Az első fordulóban egy szakmákkal kapcsolatos online tesztet kellett kitölteni, amihez egy kis kutatómunkára is szükség volt, hiszen többek között olyan régi szakmák is előkerültek, mint például a vincellér, a bodnár, a bognár vagy a kádár. A nevező 42 csapatból tíz jutott be a második fordulóba, amely már személyes részvétellel zajlott a Gazdaság Házában. Nevetve mesélték a lányok, mekkora szerencséjük volt a szerszámok felismerésével, mert a verseny előtti napon a technikatanáruk rengeteg szerszámot mutatott meg nekik. Így aztán másnap még a fiúkat is leiskolázták, és másodikként kerültek be a döntőbe.

A döntősöknek megyei cégek adták a feladatokat. Egyesekhez kellett tudás is – a konkrét ételekhez való terítésnél például ismerni kellett a különböző poharakat és eszközöket –, míg másokhoz elég volt a jó megfigyelőképesség, a kézügyesség és a logika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában