Frissen Fejérből

2021.11.18. 07:30

Megrendezték a Lengyel irodalom napját Székesfehérváron

Tizenöt éves irodalmi kapcsolattal a háta mögött idén ismét megrendezte a Vörösmarty Társaság a Lengyel irodalom napját Székesfehérváron.

Baráth Eszter

Cser-Palkovics András és Jerzy Snopek az emlékkeresztnél

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A program kezdetén Cser-Palkovics András polgármester, Jerzy Snopek, Lengyelország magyarországi nagykövete, valamint a Fejér Szövetség és a Vörösmarty Társaság képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a Katyn-emlék­keresztnél.

Ezt követően a Városháza dísztermében vette kezdetét az irodalmi tanácskozás, melynek során a jelenlévők a legfrissebb lengyel irodalmi műveket, irodalomtörténeti kutatásokat, elemzéseket és történeti visszatekintéseket hallgatták meg. Mindemellett részleteket mutattak be a Vox Mirabilis kórus újonnan megjelent, Kötődések című magyar–lengyel lemezéről.

Cser-Palkovics András és Jerzy Snopek az emlékkeresztnél
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A tanácskozás kezdetén Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke a lengyel–magyar barátság legfrissebb példájaként elevenítette fel a héten zajlott labdarúgó-mérkőzést, melynek kezdetén a lengyelek tapssal fogadták a magyar himnuszt.

Ehhez fűzte köszöntőgondolatait Cser-Palkovics And­rás, és kiemelte, a sport mellett a másik fontos kapcsolódási pont a kultúra és az irodalom. – Én magam nem tudok olyan történelmi barátságról, mint amilyen a lengyel és a magyar embereket összeköti – fejtette ki Székesfehérvár polgár­mestere. Mint mondta, ennek a barátságnak minden korszakban megvan a jelentősége, akár aktuális kérdések tekintetében, de sokkal fontosabb, nagy ügyek vonatkozásában egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában