Frissen Fejérből

2021.11.14. 08:00

Indul a lakossági olajgyűjtés Fehérváron

Hétfőtől a város 22 helyszínén indul a lakossági használt sütőolaj begyűjtési programja. A műanyag flakonokban elhelyezett használt sütőolajat 100 százalékban feldolgozzák, újrahasznosítják.

Héjj Vivien

A Sarló utcában is kikerült már a helyére az igen komoly méretű olajgyűjtő

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szemfülesek már észrevehették, hogy a város több pontján megjelentek a „rejtélyes”, sárga színben pompázó gyűjtőedények. A használt sütőolaj lakossági gyűjtése november 15-én indul, erre szolgálnak a kihelyezett edények.

– Sokat vacilláltunk a begyűjtés módján, végül az a döntés született, közterületi gyűjtést szervezünk a város 22 pontján. A 800 literes edényekbe flakonokban lehet elhelyezni az olajat, nem kell átönteni. Amikor megtelik, magát a gyűjtőedényt visszük el, és helyette egy tisztára mosottat helyezünk ki. Ezzel igyekszünk elérni, hogy a közterületi pontokon ne legyen semmilyen olajszennyezés – fogalmazott Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Sarló utcában is kikerült már a helyére az igen komoly méretű olajgyűjtő
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A használt sütőolaj leadásának menete: várjuk meg míg kihűl, majd töltsük egy jól záródó PET-palackba, és tegyük a gyűjtőedénybe. Az étolajat tilos közvetlenül a gyűjtőbe önteni, vagy a flakont a gyűjtő mellé helyezni!

A begyűjtött használt sütőolaj hasznosítóhoz kerül, ahol egy zárt rendszerben 100 százalékban feldolgozzák. A leadott folyadék 90 százaléka tisztított növényi olaj lesz, mely elsősorban a biodízel-iparágban hasznosul újra, a gázolajgyártás alkotójaként hasznosítják. A maradék 10 százalék – a szűrőkön fennakadt anyag – biogázüzemekbe kerül. A biogáz elektromos és hőenergia formájában hasznosul, ezzel is segítve környezetünk védelmét és a körforgásos gazdálkodást.

A gyűjtőpontok földrajzi helyeiről GPS-koordinátákkal ellátott listát találnak a Depónia honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában