Frissen Fejérből

2021.11.09. 07:10

Felújítják a palota régi kerítését is a Deák Ferenc utcában

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság külcsínében teljesen megújult épülete előtt a múlt héten lebontották a régi kerítést a Deák Ferenc utcában. Hasonlóan az épülethez, a csaknem százéves kerítés is hamarosan újjászületve kerül vissza a helyére.

Tóth Sándor

A csaknem százéves kerítést kordon helyettesíti

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megyei rendőrség központja, az 1920-as évek elején épült neobarokk Szabó-palota a közelmúltban 245 millió forintos ráfordítással kapott új tetőszerkezetet és teljes homlokzatfelújítást. A minden tekintetben megszépült épület előtt diszharmonikussá vált a régi, megkopott kerítés, amelyet az esetleges kidőlés veszélye is fenyegetett, mivel mészkőből készült részeit kikezdte az idő vasfoga, valamint a fémelemei is „kipofozásra” szorultak. Az épület felújítását végző Equitas Építő Kft. ezért javaslatot tett a rendőrségnek a kerítés felújítására is. A javaslat elfogadását és a vállalkozási szerződést megkötését követően került sor a kerítés lebontására a múlt héten.

Így nézett ki a Szabó-palota felújítás közbeni épülete az azóta lebontott
régi kerítéssel, amelyet még ebben az évben helyreállítanak
Fotó: EQUITAS ÉPÍTŐ KFT.

 

Az Equitas ügyvezetőjétől, Osztotics Andrástól kapott tájékoztatás szerint az elhasználódott kőelemek cseréjére kerül sor, a levett sablon alapján ezek folyamatosan készülnek. A kerítés acél és kovácsoltvas részei pedig megtisztításra és újrafestésre kerülnek. Várhatóan még ebben az évben, decemberben helyére kerül az eredetivel teljesen megegyező, korhű kerítés, ami jól illeszkedik a Szabó-palota stílusához.

A csaknem százéves kerítést kordon helyettesíti
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az egykori tulajdonosáról és építtetőjéről, Szabó József építőmesterről elnevezett volt bérpalota története még nem minden tekintetben ismert. A hozzá tartozó, Deák Ferenc és a Budai út sarkán álló kis fülkeépülettel (amely volt borozó és trafik is) kapcsolatban érdekes feltevése van Szabó Lajos székesfehérvári nyugdíjas mérnöknek. A Bory Jenő által tervezett Jézus Szíve-templommal összevetve a külső jegyek alapján úgy véli, hogy az építmény betonteteje szintén Bory munkája lehet. Erről sem Bory leszármazottainak, sem a róla monográfiát író Magony Imrének nincs tudomása. Viszont a feltételezés sem kizárható, mivel Bory Jenő sok esetben nem jegyezte fel, hogy mikor és milyen munkát/tervet készített. Például egy fehérvári családi ház betonkerítésére is több közvetett adat, plusz a stílusjegyek is utalnak, hogy az ő munkája. Szabó József építőmesterrel is jó kapcsolata lehetett a sokoldalú művésznek, mivel a Bory-várban található egy márvány mellszobor, amit nem kizárt, hogy róla készített. Persze ezek után azon sem lepődhetnénk meg, ha kiderülne, hogy a Szabó-palota felújítás alatt álló kerítéséhez is köze lehet Bory Jenőnek, akinek kedden van a születésének 142. évfordulója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában