Frissen Fejérből

2021.11.03. 20:00

Két Fejér megyei választókörzetben 670 millió jut templomfelújításra

A magyar kormány támogatásával folytatódik hazánk egyházi épített örökségének megújítása. A Magyar templomfelújítási program keretében Fejérben 62 katolikus, 32 református és 4 evangélikus templom, valamint 2 baptista imaház újul meg. Ezeken felül felújítják a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely közelében lévő doni emlékkápolnát is.

V. Varga József

A kivilágított fülei katolikus templom. Hamarosan ez az épület is megszépül

Fotó: FMH-Archív

A Fejér megyei 2. számú országgyűlési egyéni választókerületben 23 templomot érint részben vagy egészben a felújítás, összességében 311 892 251 forint értékben – tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlapot Törő Gábor országgyűlési képviselő. Megújul a választókörzetben 14 katolikus templom (Csákberény, Csókakő, Csór, Füle, Iszkaszentgyörgy, Isztimér, Magyaralmás, Nádasdladány, Polgárdi, Pusztavám, Söréd, Szabadbattyán, Úrhida, Zámoly), 2 katolikus kápolna (Kőszárhegy, Sárszentmihály), 6 református templom (Füle, Iszkaszentgyörgy, Nádasdladány, Polgárdi, Szabadbattyán, Zámoly) és 1 evangélikus templom (Pusztavám).

A Fejér megyei 5. számú országgyűlési egyéni választókerületben 25 templomot újítanak fel, összességében 359 036 299 forint értékben – erről Varga Gábor ország­gyűlési képviselő számolt be lapunknak. A választókörzetben mindez 15 katolikus templomot (Alap, Enying, Hantos, Káloz, Kisláng, Lepsény, Mezőfalva, Nagylók, Sárbogárd, Sárhatvan, Sárkeresztúr, Sárszentmiklós, Seregélyes, Szabadegyháza, Tác), 9 református templomot (Aba, Csősz, Enying, Lepsény, Mezőkomárom, Szabadhídvég, Seregélyes, Soponya, Tác) és 1 református istentiszteleti termet (Sárszentmiklós) érint.

Törő Gábor választókerületében, a többi között Polgárdiban a Szent István katolikus templom homlokzatát újítják fel, erre 15 millió forintot nyert a plébánia. Csóron a Sarlós Boldogasszony katolikus templom tornyát és homlokzatát (14,99 millió), Kőszárhegyen a Szent Kereszt megtalálása katolikus kápolnát (15 millió), Sárszentmihályon a temetői kápolnát (11,7 millió forint). Zámolyon a református templom külső felújítására 15 millió forintot nyertek.

A kivilágított fülei katolikus templom. Hamarosan ez az épület is megszépül
Fotó: FMH-Archív

Varga Gábor választókerületében a többi között az enyingi plébánia 15 millió forinthoz jutott, amelyből Balatonbozsokon a Szentháromság katolikus templom külső vakolatának teljes felújítását és festését oldják meg. Sárhatvanban a katolikus templom-sírkápolna (Szávozd-sírkápolna) állagmegóvó felújítására 15 milliót nyertek. Szabadhídvégen a református templom tetőfedési és javítási munkáira 14,47 milliót.

A templomok megújulása nemcsak a települések megszépüléséhez járul hozzá, de erősíti a helyi közösségeket, a családokat és a hitéletet egy­aránt – fogalmazta meg mindkét honatya.

– Istenben bízva református templomunk templomhajójának felújítása hamarosan kezdetét veszi, a munkákra 8 millió forintot nyertünk – mondta lapunknak Szücs Sándor szabadbattyáni lelkipásztor. – Ütemesen haladtunk számos tennivalóval: tavasszal fejeződött be a templomtorony felújítása, legutóbb temetőkerítés készült, a templom köré akadálymentes feljáró épül, s a járdaburkolatot is kicseréljük.

– Nádasdladányban a református templom épületének felújítására benyújtott pályázaton a nyílászárók cseréjét jelöltük meg célként, és 10 millió forint támogatást igényeltünk rá – tudtuk meg Szücs-Nagy Kinga lelkipásztortól. – A megpályázott összeget megnyertük, beszéltünk már a kivitelezésről vállalkozóval is, árajánlatot kértünk.

Tácon a Krisztus Király katolikus templom felújítására 15 millió forintot nyert a plébánia. Jelenleg a támogatói szerződésben szereplő összeg megérkezését várják, a kivitelezés utána kezdődhet. – A templom külső falazata belülről egy beinjektálható vízszigetelést kap, reményeink szerint ez már a tél folyamán megtörténhet, s tavasszal elkezdődhet a templom külső felújítása és színezése – tájékoztatott Horváth Tamás polgármester. – A templom a településen áthaladó út mellett áll, kívülről a vakolata több helyen leomlott és megsérült. A pályázati felújítással szeretnénk az épület állagát hosszú távra megóvni, és kívülről eredeti, szép állapotába visszaállítani.

Kovács Csiba Krisztina soponyai lelkipásztor arról beszélt, hogy a múlt évben, református templomuk 300 éves évfordulójára a kormány támogatásából megépült a torony, melyben a harangok is elfoglalták méltó helyüket. Időközben megtörtént a templom nyílászáróinak cseréje is, de a régi falak felújítására nem volt lehetőség. A mostani központi támogatással (11,55 millió forint) a templom teljes külső felújítását meg tudják valósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában