Frissen Fejérből

2021.11.06. 07:10

Eötvösről emlékeztek Ercsiben

Péntek reggel vette kezdetét az Eötvös József újratemetése alkalmából megrendezett tudományos emlékkonferencia, melyet a művelődési házban tartottak.

Déri Brenda

M. Lovas Krisztina és Csorba László történészek is jelen voltak a megemlékezésen, éppen hallgatják Szabó Tamás beszédét

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A város polgármestere, Szabó Tamás nyitotta meg az eseményt. Beszédében elmondta, hogy településük mindig is nagyra tartotta és tisztelte az eötvösi hagyatékot. Éppen ezért hosszú évek óta megannyi rendezvény, intézmény, épület és tér kapta nevét az író után. Köztük a művelődési ház is, ahol lebonyolították a konferenciát.

M. Lovas Krisztina és Csorba László történészek is jelen voltak
a megemlékezésen, éppen hallgatják Szabó Tamás beszédét
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Habár Eötvös nem itt született, de ezt tartja és tartjuk mi is a szülővárosának, hiszen az egész gyerekkorát itt töltötte. Azt pedig mind tudjuk, hogy a gyerekkor meghatározó része felnőtt létünknek is. Szoros kötődéséről az is árulkodik, hogy amikor 1865 környékén idejött, akkor megfogalmazta, végső nyughelyéül Ercsit választja – hallhattuk a polgármestertől. Majd nyitóbeszédét követően elkezdődtek az előadások, melyből kettőt online, egy kivetítőn keresztül nézhettek az érdeklődök a járványhelyzet miatt. Szó esett Eötvös József életéről, pályakezdéséről, a politikához való viszonyáról és vallásáról. Az emlékkonferencia egészen késő délutánig tartott. Szombaton 10 órakor az önkormányzat és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésével újratemetik az írót és családját. A földi maradványokat végül a Szapáry–Eötvös-kápolna sírboltjában helyezik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában