Frissen Fejérből

2021.11.09. 07:30

Cecén is megemlékeztek a nagyközség hírességéről, Horváth Jánosról

Horváth János száz éve, 1921. november 7-én született Cecén. A második világháború után tagja volt a nemzetgyűlésnek, ám 1947-ben koholt vádak alapján elítélték s bebörtönözték őt a kommunisták.

Majer Tamás

Raffay Dávid szobrászművész és ikerleányai – Raffay Viola és Gyöngyvér – a Horváth Jánost ábrázoló dombormű mellett a kápolnásnyéki Halász-kastély kertjében

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

1951-ben szabadult, majd az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc után Amerikába emigrált. Egyetemi professzor lett. Véglegesen csak 1997-ben tért haza Magyarországra, 2003–2014 között országgyűlési képviselő volt, s mint legidősebb, ő volt az Országgyűlés korelnöke is. Most pénteken, november 5-én – ahogy hírt is adtunk róla – felavatták Raffay Dávid szobrászművész Horváth Jánost ábrázoló domborművét a kápolnásnyéki Halász-kastély kertjében.

Vasárnap, november 7-én Cecén is megemlékeztek a nagyközség hírességéről. – A két éve elhunyt Horváth János bácsinak méltó új síremléket állíttatott az Országgyűlés Hivatala, melynek avatására vasárnap délután gyűltünk össze a cecei temetőben – adta közre közösségi oldalán Varga Gábor országgyűlési képviselő.

Raffay Dávid szobrászművész és ikerleányai – Raffay Viola és Gyöngyvér – a Horváth Jánost ábrázoló dombormű mellett a kápolnásnyéki Halász-kastély kertjében
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az Országgyűlés egykori korelnökét mentoromnak tartom, felbecsülhetetlen az az élettapasztalat, tudás és bölcsesség, amivel ő rendelkezett. Próbáltam minél többet elsajátítani ebből, amíg egymás mellett foglaltunk helyet a parlamentben, és amíg egészsége engedte. Mindent felülmúló hazaszeretete példaként szolgálhat bármely generáció előtt, sosem felejtett el magyar és cecei lenni, bármilyen messze is sodorta az élet szülőföldjétől – írta.

Lapunk 2010. május 15-én megjelent száma hosszú interjút közölt Horváth Jánossal. – Az 1945-ös, még demokratikusan választott országgyűlés jó szándékú, becsületes és szerintem hozzáértő emberek gyülekezete volt. A kisgazdapárt révén túlnyomórészt falusi gazdák, állatorvosok jutottak be az Országházba, akikben a nép valóban megbízott. Valami ilyesmi bizodalmat látok a most alakuló parlamenttel kapcsolatban is, amit az elsöprő választási győzelem mutat – mondotta tehát 2010-ben, az országgyűlési választások után.

Horváth János, az Országgyűlés egykori korelnöke
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Még mindig egy olyan alkotmány nevében törvénykezünk, amelynek a neve is szégyen: 1949. évi XX. törvény. És úgy csinálunk, mintha nem vennénk észre, hogy ez egy gyalázat. Ez a törvény sárba taposta az ország ezeréves alkotmányát, és deklarálta a sztálinista proletárdiktatúrát – fejtette ki egy másik kérdés kapcsán 2010 májusában; azóta hazánk alaptörvénye már megváltozott. Oka és szükségessége Horváth János szavait olvasva világos.

– Remélem, tudjátok, hogy én most is ott vagyok veletek, mert odatartozom! Sokfelé jártam a nagy glóbuszon, de még Budapesten, San Franciscóban és Dél-Ázsiában is úgy emlegettek, hogy a cecei Horváth János! Erre mindig büszke voltam – mondta volt egy cecei könyvbemutató közönséghez telefonon szólva 2018. november végén. Kórházban volt.

Két éve Orbán Viktor miniszterelnök a gyászoló családnak írt levelében így fogalmazott: – Horváth János ahhoz a bátor nemzedékhez tartozott, amely két pogány közt, a barna inges és a kommunista diktatúra alatt is hűségesen kitartott politikai meggyőződése, a független, kisgazda, polgári és patrióta szellemiség mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában