Frissen Fejérből

2021.11.14. 17:31

Borszentelőt és újbormustrát tartottak Enyingen

A borszentelőt és az újbormustrát az enyingi Öreghegyi Borbarát Klub jegyezte szombaton. Az atyafiak úgy említették, hangulatfelelősökről is gondoskodtak, három szóban a végére is jutottak a felsorolásnak: fehér, rozé és vörös.

V. Varga József

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A navigáció nem éppen a legoptimálisabb. A kedves, de érzelemmentes női hang ide-oda terelget. Maradj a Közép úton! – villan belém, hogy Fodor István, a borbarát klub elnöke talán nem hiába javasolta a telefonban Horatius egyik alapelvét, miszerint keresd az arany középutat… Végül csak odatalálok Nagy Istvánék szőlőhegyi terciájához.

A népek már a ceremóniára készülődnek, a vírushelyzetre való tekintettel környékbeli barátaikat most nem hívták az összejövetelre, de a család, a feleségek és a gyerekek jelen vannak. No, és oldalt felfedezem városi társklubjuk, az Enyingi Borkedvelők Rendje krónikásmesterét, Simon Edit borlovag-hölgyet és a rend borkirálynőjét, Varga Gáborné Szandrát.

 

Szent Márton püspök legendáját Kató Balázs fazekas-keramikus eleveníti fel néhány gondolatban. Szó esik a Márton-napi lakomáról, az időjóslásról, valamint Márton és a bor kapcsolatáról ugyancsak – „A bornak Szent Márton a bírája.”.

„Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Készítsetek egyenes utat Istenünknek a kietlen tájon át!” – Iván Géza református lelkipásztor Ézsaiás próféta könyvének 40. részéből a 3. verssel köszöntötte a jelenlévőket, áldást mondva a gazdákra és az újborra. A jeles nap azután Nagy Zoltánék pincéjénél folytatódott, és Fodor Istvánék portáján fejeződött be élő zene mellett az ízletes kacsasült vacsorával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában