Frissen Fejérből

2021.11.21. 15:40

Akiknek a szimatát nem csaphatja be senki – Így dolgoznak a NAV keresőkutyái

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kutyáira komoly feladat hárul nap mint nap, és számtalanszor bizonyították már, hogy az ő szimatukon bizony senki nem járhat túl, és így hatalmas fogásokat köszönhetnek nekik a pénzügyőrök szerte az országban.

Bagotai Zsanett

Egy gyors ellenőrzés, hogy Boo jól végezte-e a munkáját

Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

Ezeknek a négylábúaknak az orruk a munkaeszközük, amivel többnyire cigarettát, dohányt, bankjegyet és kábítószert keresnek. Képzéstől függ, hogy melyik kutya mire hegyezi ki a szimatát. De milyen ez a képzés, hogyan dolgoznak a mindennapokban és milyen kapcsolatot ápol egy pénzügyőr a kutyájával? Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg Viszló János pénzügyőr főtörzszászlóst és Juhászné Prantner Etelka pénzügyőr századost, akik azonnal a segítségünkre siettek, és természetesen magukkal hozták Boo-t is, aki egy kis jutalomfalatért cserébe szívesen mutatta be nekünk képességeit.

Viszló János pénzügyőr főtörzszászlós, Boo és Juhászné Prantner Etelka pénzügyőr százados
Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak saját kutyakiképzési központja van Budapesten, ahol 20 kutya elhelyezésére alkalmas kennelsor található. Itt zajlik a képzés, mely során természetesen a kutyavezetőknek is jelen kell lenni, így az ő számukra is biztosított a szállás, a gördülékeny munka érdekében. A kiképzés játékos formában zajlik, tehát először a játékát kezdi el keresni az eb, majd a későbbiekben ezt a játékot társítják egy szaghoz. Egy-egy szag megtanulása körülbelül egy hetet vesz igénybe. Vannak cigaretta, dohány, pénz és kábítószerkereső kutyák is, akik természetesen különböző képzési folyamatokon mennek keresztül. Egy tanfolyam több hétig tart, majd jöhetnek az éles helyzetek, ahol kutyának és vezetőjének együtt, egy csapatként dolgozva kell bizonyítaniuk, és hasznosítani a tanultakat – avatott be minket a részletekbe Juhászné Prantner Etelka.

Viszló János és kutyája legtöbbször az autópálya mentén, azon belül is az M7-es környékén dolgoznak

- Általában egy parkolóban várakozva töltjük az időnk nagy részét, majd kollégáink saját kockázatelemzés alapján kiválasztják azt az autót, amelyet úgy gondolnak, hogy át kell vizsgálni és kihozzák a parkolóba, ahol mi először átnézzük, majd jön a kutyával történő átkutatás, hiszen az ő szimatuk a legbiztosabb. Alapjáraton csomagokba rejtik az illegális árut, amit kutyák nélkül is képesek vagyunk megtalálni, viszont vannak rafináltabbak is, akik igyekeznek túljárni az eszünkön. Ezekben az esetekben kárpitba vagy az ülésekbe rejtik az elrejteni valót, de a NAV kutyáinak orrán ez sem fog ki. Egy-egy sikeres akció után jutalommal motiváljuk a kutyákat, ami sok esetben játék, de az évek során rájöttünk, hogy az ő szívükhöz bizony a hasukon keresztül vezet az út.

Az a bizonyos jutalomfalat
Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

A legnagyobb fogások

Fejér megyében hivatalosan október 1-től lát el szolgálatot Viszló János és kutyája, így elképesztően nagy leleplezésekről nem tudnak beszámolni, de az évek alatt bukkantak már nagy fogásokra nemcsak ők, hanem a NAV többi jó szimatú munkatársa is. Boonak egyszer egy rozsdás apró lyuk az autón elég volt ahhoz, hogy kiszagolja a 400 doboz cigarettányi zsákmányt. Több sikerkutya is van, mint például Cappy és Thor, akik Győrben dolgoznak és számos felderítést tudhatnak magukénak.

Indulhat a munka
Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

Idén áprilisban volt az egyik legnagyobb fogás, amikor Cherry és gazdája 41 millió szál cigarettát, illetve 50 kg dohányt talált Nyíregyházán egy ellenőrzés során.

Ismerjük meg Boo történetét, akire egy padhoz kötve találtak rá az állatvédők, ma pedig igen komoly feladatot lát el, ráadásul elsőként Fejér megyében is!

Boo egy rottweiler-erdélyi kopó keverék kutya, aki 2017-ben két éves korában került Viszló János mellé, akivel nemcsak munkáját, hanem életét is összekötötte, hiszen ha nem dolgoznak, akkor az otthon melegében töltik együtt az időt. Füzesabonyban, egy padhoz kötve találtak rá az állatvédők, körülbelül 200 ember keze alatt fordult meg, de gazdára és otthonra csak akkor talált igazán, amikor Jánoshoz került. Boo képességeire a Hidegkúti Kutyaiskolában figyeltek fel, innen pedig mondhatni egyenes út vezetett a NAV Kutyavezető-képző Központjába, ahol azóta is tevékenykedik és számos sikeres akciót tudhat már magáénak. 10 éves koráig fogja űzni ezt a hivatását, de már nem kell aggódnia, hogy kihez kerül utána, hiszen nyugdíjas éveit is kiképzőjével fogja tölteni.

Egy gyors ellenőrzés, hogy Boo jól végezte-e a munkáját
Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

A képességeit pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a gyakorlatban mindössze pár másodperc elég volt neki, hogy kiszimatolja, melyik dobozban illetve táskában rejtettük el a cigarettát a Csónakázó-tó partján. Ilyenkor szépen leül vagy lefekszik a csomagra, és így jelzi a vezetőjének, hogy hol van, amit keresnek. Hihetetlen volt látni a precizitást és a figyelmet, amelyet Boo tanúsított a rögtönzött bemutató során. Természetesen a jól megérdemelt jutalomfalat sem maradhatott el, így motivációból sosem lesz hiány, és reméljük, számos sikertörténetről számolhatunk majd be, ami Boo nevéhez fűződik!

Ismerjék meg a NAV néhány kutyáját és pár sikertörténetet, ami a nevükhöz fűződik:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában