Frissen Fejérből

2021.11.19. 08:00

A Tóváros is bekerülhet a város fizetős zónái közé

A Tóváros kapcsán több lakó jelezte parkolással kapcsolatos problémáit: kevés a hely. Egy lehetséges megoldásként – lakossági kérés mentén – felmerült a terület fizetős zónába történő besorolása.

Héjj Vivien

A fizetőparkolás jelenthet megoldást

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Tóvárosban élőknek tartott lakossági fórumot csütörtökön délután Mészáros Attila, a városrész önkormányzati képviselője, aki az esemény kezdetén ajándékcsomaggal köszönöntötte a Tóvárosi Nyugdíjasok Baráti Társaságát létrehozó házaspárt a társaság fennállásának 10. évfordulója apropóján.

– A köszönő szavakat és az ajándékokat nem én és a nejem kapta, hanem azok, akikkel ezelőtt 10 évvel, 2011. január 16-án megalakultunk. A tagok nélkül nem lennénk méltóak az ajándékra – fogalmazott Schwerlichovszky László, a 75 fős társaság elnöke.

Az önkormányzati képviselő a továbbiakban ismertette az 5. választkókerületben az elmúlt két évben megvalósult fejlesztéseket, beruházásokat, illetve az elkövetkező évek terveit.

– Örömmel számolok be arról, hogy az elmúlt két évben a teljes választókörzetben mintegy 1,5 milliárd forintos fejlesztés történt. – kezdte Mészáros.

– Elkészült a Homoksor felújítása közműcserével és útfelújítással, 228 millió forintból. A Hosszúsétatér útfelújítása is megtörént a Horvát István utca és a vasúti aluljáró között, itt útburkolat és szegélycsere történt 118,5 millió forint értékben. Idén befejeződött a Sóstó Madármentő Központ és Közösségi Ház megépítése. A teljes beruházás 554 millió forint volt. Úgy gondolom, nagyon sok közösségi programot tudunk majd itt szervezni a jövőben – folytatta.

A fizetőparkolás jelenthet megoldást
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mindezek mellett kibővíttették a Sóstón található játszóteret és fitneszparkot, a Toronysor melletti sétányra új murvás burkolat került. Régi kérésnek eleget téve a Széchenyi út 51. melletti parkba fitnesz eszközöket helyeztek ki. A Sárkeresztúri úton – a városból kivezető oldalon – megújult a buszmegálló, valamint elkezdődött a padka térkövezése is. A Jancsár közben elkészült az áruházhoz bevezető gyalogátkelőhely, a Horvát István utca – Hosszúsétatér kereszteződésében pedig lézerfénnyel megvilágított gyalogátkelőhelyet alakítottak ki.

A városrész intézményi felújításainak részeként a Hosszúsétatéri Óvodában megújultak az udvari játszóeszközök és lezárult a teljes villamoshálózat fejlesztése is. Emellett valamennyi nyílászáró cseréje megtörtént. A Tóvárosi Óvoda épülete teljes fűtéskorszerűsítésen esett át, valamint megújult három vizesblokk. Az elmúlt években a Tóvárosban működő intézményekre több mint 400 millió forintot költött a város.

A folyamatban lévő beruházások közül Mészáros Attila kiemelte a déli összekötő út jelenleg is zajló építését. Mint mondta, az út teljes hosszán zajlik a kivitelezés, a munkálatok 70 százaléka elkészült. A munkálatok befejezésének végső határideje 2023 tavasza. Jövő év első felében kezdődhet az Auchan-körforgalom átépítése, melynek kivitelezési ideje 15 hónap, várhatóan 2023 őszére készül el a csomópont.

A városrészt érintően jövő év tavaszán több helyszínen felfestik, illetve újrafestik a parkolók útburkolati jeleit A Sóstó fejlesztési program keretében a 2022-2023-as időszakban felújítják a Homoksor járdáit, illetve aszfaltozzák a Csőszház utcát. A Saára Gyula Program keretében elkészülhet a Hosszúsétatér járdafelújításának II. üteme a Horvát István utca és a vasúti aluljáró között a páros oldalon. Megújul a Toronysor 1-2. előtti járdaszakasz, majd évente ütemezve a továbbiak is. Az Őrhalmi Szőlőkben forgalomcsillapító pódiumokat helyeznek el a Szőlő és a Halom, valamint a Körte – Szilva – Vermek útja kereszteződésében.

A lakossági felszólalások között a parkoláshoz, parkolóhelyekhez kapcsolódott a legtöbb kérdés, kérés. Így merült fel az is, nem lehetne-e fizetőssé tenni a területet?

– Annak nem lenne értelme, hogy egy-egy hármas tömbnél fizetős legyen a parkolás. Egy dolog segítene, ha a Széchenyi úttól a szalagsorig a teljes városrészt fizetőssé tennénk. Igyekszünk kitalálni annak a módját, hogy minél több érintett szavazhasson a kérdésben, akár egyénileg vagy társasházanként. Ha nem is mindet, de néhány parkolási problémát orvosolna a fizetőssé tétel. A lehetőségeket még vizsgáljuk – reagált a felvetésre Mészáros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában