Frissen Fejérből

2021.11.18. 15:22

A Nap és a Föld energiájával számol Gárdony

Újabb környezetbarát, „rezsicsökkentő” beruházás valósul meg Gárdonyban azzal, hogy napelemes és geotermikus hőt alkalmazó rendszert építenek ki tizenhárom helyi intézmény számára Agárd, Gárdony és Dinnyés településrészeken egyaránt. Több mint egy kilométert fúrtak a földben lefelé azért, hogy a térség termálvizét tovább hasznosíthassák.

FMH

Fotó: FMH

– A városvezetés célja egy környezetbarát, szép és takarékosan működtethető város kialakítása – fogalmazott Muray Rita alpolgármester azon a projekttájékoztatón, ahol újabb nagyberuházás végének közeledtét jelenthette be az érdeklődők számára a gárdonyi polgármesteri hivatalban. – Ezért pályázott a város korábban is, melynek eredményeként 2010 óta üzemel geotermikus fűtés a városi intézmények nagy részében. Szintén e pályázat eredményeként 2014-től működik a városban fotovoltaikus rendszer, mely saját napelemek segítéségével részben kiváltja a vételezett villamos energiát – tette hozzá az alpolgármester, rátérve a most bemutatott Területi és Operatív Program (TOP) pályázatra, melyből bővíthetik a meglévő geotermikus rendszert s így még több városi intézmény fűtését megújuló energiából tudják biztosítani. Szintén e pályázatnak köszönhetően folytathatják a városi intézmények energiatakarékos, gazdaságos árammal való ellátásának fejlesztését.

Fotó: FMH

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő elmondta: a pályázati kiírás feltételei között szerepelt, hogy önkormányzati szervezésben bonyolódjon a megvalósulás, hogy a helyi adottságokat figyelembe vegye valósulhasson meg a fejlesztés. Továbbá lényeges szempont volt a projekt szempontjából, hogy megújuló energiaforrásokat használjanak – komplexen. A pályázatot 2018-ban adta be Gárdony, majd 2020-ban megkezdődött a megvalósítás, elsősorban a tervezés és a kivitelező kiválasztása. A befejezési dátum pedig 2022 lesz.

– E beruházás elsősorban környezetvédelmi szempontból jelentős: évi 2012 tonnával csökkenhet ugyanis az üvegházhatást okozó gázok felhasználása, ami nagy eredmény. A támogatás nagyságrendje – a közel 550 millió forint – is igazolja, hogy milyen sok intézményt érint ez a fejlesztés. Nyolc intézmény napelemes rendszerrel, öt pedig helyi geotermikus hővel való ellátását biztosítja. A napelem rendszerek kiépítésére 65 millió, a geotermikus energiaforrás igénybevétele pedig 380 millió forint volt szükség. Ám ha ezt összeadjuk, akkor látható, hogy az 550 millió forint nem jön ki. Volt tehát egy tartalékforrás is, melyből lehetett biztosítani a fennmaradó költségeket. A támogatás 100 százalékos intenzitású volt – sorolta a képviselő, kiemelve, hogy a kiépítés során 622 napelem panelt szereltek fel, melyek 200 ezer kilowatt/óra termelést tudnak eredményezni. Látványos változás, hogy 60 százalékos kiváltást tett ez lehetővé a gázüzemű és elektromos rendszerről. A geotermikus energiaszolgáltatás egyik legfontosabb eleme a több mint ezer – pontosan 1150 méter – mély kút fúrása volt, mely mellett alhőközpontok is létrejöttek és komoly vezetéképítésre is sor került. – A geotermikus fűtést kapó új öt intézménynél legalább 50 százalékban sikerül ezzel a módszerrel kiváltani a hagyományos szolgáltatást. A Csuka csarnok esetében ez egészen 80 százalékos kiváltást tesz lehetővé. Ezzel a fejlesztéssel a város a kiadási oldalát csökkentheti, melynek köszönhetően juthat további forrás más egyéb helyi beruházásra, ami szintén fontos az itt élőknek – mutatott rá Tessely Zoltán.

Fotó: FMH

Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke hozzátette: időarányosan jól halad a kivitelezés, mindkét projekt esetében a megvalósítás 70 százalékánál tartanak. A TOP keretében biztosított 542 millió forint fontos lehetőség a város számára, ahogy a Fejér megyei önkormányzat számára is, mely kiemelten kezeli a klímavédelemmel kapcsolatos projekteket.

– Nagy hiátust pótolva mi alkottuk meg először az előző ciklusban a megyei önkormányzat klímastratégiáját és létrehoztuk a megye éghajlat-változási platformját. Fontos célul tűztük ki, hogy a szén-dioxid kibocsátást mindenhol csökkentsük, kiemelve az önkormányzatok, közintézmények célterületét és minden olyan hatást, ami a klímaváltozást negatív irányba befolyásolja, csökkenteni tudjuk. Ez a projekt ezért is kiemelkedő: nem csak az energiahatékonyság racionalizálásában segít, de jelentősen segít a környezetvédelem területén is, és az energiamegtakarítás sem elhanyagolható egy felelősségteljesen gazdálkodó önkormányzat számára. A legjobb ugyanis az olyan kiadás, ami fel sem merül – amikor egy megújuló energiáról beszélünk, akkor erről van szó: kivált egy olyan, hagyományos energiafelhasználást, amit adott esetben ki kell termelni és plusz költséggel jár. Ezért is támogat a Fejér megyei önkormányzat minden olyan megújuló energiafelhasználást, ami a hagyományos értelemben vett energia megtermelését s annak felhasználását kiváltja – mondta az elnök, rámutatva arra is, hogy a TOP forrásaiból Gárdony eddig több mint 1,8 milliárd forint támogatásban részesült. Olyan fontos projektek tudtak megvalósulni ebből, mint például az agárdi településközpont, az új ipari park, a szociális alapszolgáltatás fejlesztése és a helyi foglalkoztatás elősegítése. – Mind olyan fontos célkitűzés, ami a helyben élők igényein alapul és az önkormányzat tudatos fejlesztési politikáját képviseli. Nem kell sokáig várni a folytatásra – tette hozzá a közgyűlés elnöke, kiemelve, hogy szerdán indították el hivatalosan az új ágazati programot, a TOP 2+ fejlesztéseit. A Szent István Területfejlesztési Program néven futó Fejér megyei pályázati lehetőség magában foglalja az összes ágazati fejlesztési programot, kiegészítő támogatásokat, s a 2021-2022-es időszakot átfogja a 108 település vonatkozásában. A TOP 1-hez visszatérve pedig elmondta: – A 2014-2020-as időszakban 32 milliárd forint forrás jutott Fejér megyébe, mostanra azonban már 49 milliárd forint kötelezettségvállalásnál járunk és bejelentettük a jó hírt: megkaptuk azt a másfél milliárd forintos útfejlesztési plusz forrásigényt is, melyet utólag fogalmaztunk meg. Ez a gárdonyiak számára is nagy öröm lehet, hiszen ez az útfejlesztés nagyságrendileg 600 millió forintból a Pákozd és Dinnyés közötti teljes úthálózat felújítását tartalmazza. A csütörtökön elindult új fejlesztési program pedig alapból 67 milliárd fejlesztési csomaggal indul. Nagyon szép lehetőségek állnak tehát a települések számára nyitva, tartalmas fejlesztési ciklus előtt állunk tehát.

Geotermikus fűtésben részesül a projektnek köszönhetően Agárdon az Egészségügyi és szolgáltató épület, a Csuka csarnok és Gárdonyban a a Posta utcai óvoda, a Nemzedékek Háza, valamint a Fókusz Szociális Szolgálat.

Napelemes rendszert telepítenek Agárdon a Közösségi Házra, a Velencei-tavi Galériára, a Gárdonyi Óvoda székhelyintézményére és a Chernel István Általános iskola és Gimnázium épületére, Gárdonyban a Gárdonyi Géza Általános Iskolára és a polgármesteri hivatalra, valamint Dinnyésen a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központra és a dinnyési tagóvodára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában