Frissen Fejérből

2021.11.12. 07:20

A Márton-nap hagyományait vitték színpadra a fehérvári diákok (videó)

Tradicionális libavacsorával és zenés-táncos műsorral várták az érdeklődőket csütörtökön a Márton-nap alkalmából rendezett ünnepségen, melyen Tornyai Gábor atya tartott előadást Szent Márton életútjáról.

Héjj Vivien

A mindig népszerű ludaskásából idén is sokan fogyaszthattak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szent Márton ünnepéhez számos népszokás kapcsolódik. Német nyelvterületről terjedt el a Márton-napi fáklyás felvonulás, amely Szent Márton emlékét őrzi és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. A gyerekek felvonulnak az általuk készített lámpásokkal, és Márton-napi dalokat énekelnek, műsorokat adnak elő Szent Márton életéről, legendájáról.

A mindig népszerű ludaskásából idén is sokan fogyaszthattak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezt a hagyományt hozták el idén a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba a Felsővárosi Általános Iskola diákjai, akik zenés-táncos műsorukkal elevenítették fel az ünnephez kapcsolódó hagyományokat, népszokásokat – természetesen mindezt felsővárosi népviseletbe öltözve tették. A Fehérvári Polgárok Egyesülete által szervezett ünnepi rendezvényen felléptek a Hermann László Zeneiskola tanulói, valamint Szent Márton életéről és a kapcsolódó szokásokról tartott előadást Tornyai Gábor atya, aki arról is beszélt, számára a tradíció egy olyan értéket jelent, amit a társadalom, a közösség hordoz magában, és adja tovább a kor aktuális kifejezésmódjának felhasználásával.

Földi Zoltán önkormányzati képviselő beszédében kiemelte, nagyon örvendetes tény, hogy ezekben a vérzivataros időkben együtt tudunk lenni, van igény, szeretet és kívánalom egymás társaságára.

– A Márton-nap jelentősége, üzenete, hogy figyeljünk oda egymásra évről évre, hétről hétre, napról napra. Az egymásra való odafigyelésben teljesedjen ki az életünk – tette hozzá Földi.

A műsorok után a hagyományoknak megfelelően lúdkásával és egy pohár borral tették teljessé az idei Márton-napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában