Frissen Fejérből

2021.11.11. 15:00

A közúti balesetek elkerülése érdekében időben készüljünk fel a téli közlekedésre

Az év végéhez közeledve egyre inkább a csapadékos időjárás lesz jellemző, ezáltal az utak csúszóssá válnak, és a látótávolság is lecsökken. A közlekedés valamennyi résztvevője részéről fontos a tudatos felkészülés, a fokozott óvatosság és figyelem ebben az időszakban. Annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a közúti balesetek, kérjük, fogadják meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

police.hu

Fotó: police.hu

Az őszi, téli hónapokban a közúti balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Az észlelhetőség hiányosságai elsősorban a gyalogosok és a kerékpárosok részére jelentenek kockázatot. Lakott területen kívüli útszakaszon gyalogosan mindig viseljünk fényvisszaverő mellényt vagy ruházatot, ezáltal sokszorosára növelhetjük észlelhetőségünk, biztonságunk!

Fontos időben elvégezni az autók műszaki ellenőrzését, ami elsősorban az akkumulátor, a futómű, a biztonsági berendezések és tartozékok, a fékek és a világítás állapotának alapos átvizsgálását jelenti. Ne maradjon el az ablaktörlő lapátok, ablakmosó folyadék ellenőrzése, cseréje sem, és gondoskodjunk a jégkaparó és jégoldó spray beszerzéséről!

A rendőrség figyelmezteti az autósokat, hogy aki még nem tette meg, cserélje le autója nyári gumiabroncsait! A téli gumik jobb tapadást biztosítanak, rövidebb fékutat eredményeznek, ezáltal a balesetek könnyebben megelőzhetők. Hidegben a nyári gumik megkeményednek, tapadásuk nem megfelelő, emiatt a száraz felületeken csúsznak, a féktávolság is jelentősen megnő.

A biztonságos közlekedéshez szükséges, hogy megfelelő állapotú ablaktörlőlapátokkal rendelkezzünk. Ha csíkot húz, foltosan töröl, rendkívül zavaró, hiszen a szélvédőn a kilátás részleges, a fény a vízen megtörik, torz lesz sofőr által látott kép. Koszos üvegeken a vízcseppek jobban összeállnak.

Téli időszakban a sokszor tartósan megmaradó borult idő és köd nehezíti a közlekedést. Kérjük a közlekedőket, hogy kövessék az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális előrejelzéseit, annak ismeretében tervezzék meg útjukat, számoljanak hosszabb menetidővel, hiszen ködös részeken a látótávolság csökkenése és az utak síkossága miatt a haladási sebességet mérsékelni kell! Tartsunk nagyobb követési távolságot, és lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől!

Amennyiben a látási viszonyok indokolják, kapcsolják be a ködfényszórót és a ködlámpát! A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez. A ködös szakaszról kiérve a ködlámpákat le kell kapcsolni, mert fényük zavaró. Rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így csökkenthetjük a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

Nedves, síkos aszfalton megnő a féktávolság, romlik a menetstabilitás. Blokkolásgátló hiányában a kerekek gyorsan megállnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és kisodródhat. Ilyenkor ne fékezzünk, próbáljuk egyenesbe hozni az autót és csak akkor fékezni, amikor a jármű újra a kívánt irányban áll!

Mindannyiunk felelőssége és kötelessége, hogy mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjünk! A jogszabályokat betartva, fokozott óvatossággal és toleranciával vegyünk részt a közlekedésben! Figyeljünk egymásra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában