Frissen Fejérből

2021.11.12. 12:00

A közművelődést szolgálja az új közösségi tér Börgöndön

Jövő év végéig közművelődési megállapodást kötött a város önkormányzata a börgöndi vendéglátóhellyel, így már Börgöndpusztán is létrejöhetett egy olyan közösségi tér, ami a helyi kluboknak, programoknak is helyet adhat.

Héjj Vivien

A lakossági fórum helyszíne lesz a közösségi rendezvények színtere is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A nemrég Börgöndpusztán tartott lakossági fórumon ismét felmerült a közösségi tér igénye. Akkor már elhangzott, a korábbi ígéreteknek megfelelően a közösségi ház engedélyes tervei elkészültek, ám a jelenlegi gazdasági helyzetben a városnak nincs önereje a létrehozáshoz – hozzávetőlegesen fél milliárd forintról van szó. Átmeneti megoldásként szóba jött, hogy a jelenleg is működő vendéglátóipari egység tulajdonosával az önkormányzat megállapodást kötne, így a helyi események és klubok helyszíne adott lenne.

Az ígéretnek megfelelően közgyűlés elé került a közművelődési megállapodás megkötésének kérdése. A testület 16 igen szavazattal és 3 ellenzéki tartózkodással elfogadta a javaslatot, melynek értelmében 2021. november 1. és 2022. december 31. között az önkormányzat megállapodást köt a börgöndpusztai étterem tulajdonosával.

A közösségi tér szükségességét indokolja, hogy Székesfehérvár-Börgönd lakosságszáma folyamatosan emelkedik. A lakóterület elhelyezkedése miatt a helyi lakosok nehezebben jutnak hozzá a kulturális, közösségi és szabadidős szolgáltatásokhoz, mint a város más lakóterületein élők.

A lakossági fórum helyszíne lesz a közösségi rendezvények színtere is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megállapodás értelmében a szerződött partner vállalja a lakóterület igényein alapuló kulturális, közösségépítő, továbbá a közösségi művelődést és szabadidő tartalmas eltöltését szolgáló események szervezését és lebonyolítását. Amatőr alkotók és alkotóközösségek részére gyakorlási, bemutatkozási, kiállítási lehetőséget biztosít. Helyszínt ad a civil szervezetek és a lakóterület önszerveződő közösségei részére foglakozások és rendezvények megtartására, valamint biztosítja az önkormányzat és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ közösségi célú rendezvényeinek, eseményeinek, nyitott tornatermi programjainak helyszínét.

A szolgáltatások ellátásáért a 14 hónapos időtartam alatt az önkormányzat hétmillió forintot fizet. Dienesné Fluck Györgyi, Börgöndpuszta önkormányzati képviselője kiemelte, a lakók nagy lelkesedéssel fogadták a közösségi tér létrehozását. Bízik benne, hogy a helyiség alkalmas lesz arra, hogy a közösséget befogadja, kiszolgálja és biztosítsa a szabadidő tartalmas eltöltését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában