Frissen Fejérből

2021.10.09. 15:30

Virágba borult a megye: öt településünk is díjat kapott az idei Virágos Magyarország versenyen

A Magyar Turisztikai Ügynökség 28. alkalommal hirdette meg a Virágos Magyarország versenyt, amely idén számos szempontból megújult. A megmérettetésre több mint 320 pályázat érkezett, a zsűri összesen 49 díjat osztott ki. A legvirágosabb település Nagykanizsa, Veresegyház, Etyek és Buzsák lett, de több megyei település is díjat nyert.

Borsányi Bea

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem díját Isztimér kapta

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Etyek a kétezer fő feletti falu kategóriában pályázott, sikere egyfajta elismerése annak a parkosítási, faültetési és virágosítási programnak, amelyet a község polgármestere, Zólyomi Tamás 2019 óta végez.

– Mielőtt elindultam a választáson, megkérdeztem a településen élőket, mi az, amit a legfontosabbnak tartanak Etyeken. A beszélgetésekből az derült ki, hogy az utak állapota és a közlekedési helyzet javítása mellett a falu virágosabbá, a környezet szebbé tételét tartják fontosnak az etyekiek – mondta lapunk kérdésére a polgármester, aki megválasztását követően sokat tett azért, hogy a lakosoknak ez a kérése megvalósuljon. A szemétszedési akciókon felül Tessely Zoltán országgyűlési képviselő támogatásával beszerezték a közterületek rendbetételéhez és karbantartásához szükséges eszközöket. Csak a tavalyi évben több mint kétezer fát ültettek, és persze virágok is kerültek a település különböző pontjaira. Zólyomi Tamás arra is büszke, hogy a virágosítás nagy része társadalmi munkában történt. Külön kiemelte Ács Gabriella kertészmérnök önzetlen munkáját, aki rengeteg időt fordított arra, hogy Etyeken megvalósuljon a tervezett parkosítás.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem díját Isztimér kapta
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ugyancsak a Virágos Magyarország versenyen nyert Aranyvirág díjat Szár, amelynek önkormányzata a Béke utcában tavaly telepített gömbjuharfasorral, a buszfordulónál található, nyugdíjasok által gondozott virágos parkkal és a templom előtti térrel pályázott. Németh Norbert polgármester elmondta, a zsűrinek az tetszett leginkább, hogy egy terv szerint, több éven át végzett parkosítás eredménye látszik a település több pontján. A titok egyébként Száron is a szakértelemben rejlik, ott is egy kertészmérnök – May Balázs, a képviselő-testület tagja – önkéntes munkája áll a háttérben.

Mind az etyeki, mind pedig a szári polgármester hangsúlyozta, a munka nem áll meg, nem ülnek a babérokra: a fásítás, virágosítás, parkosítás mindenképpen folytatódik.

A megyében további nyertesei is vannak a Virágos Magyarország versenynek. Az Agrárminisztérium díját falu kategóriában Nagylók kapta, Isztiméré lett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Tájépítészet és Tájökológia) díja, míg az ICOMOS Kert­örökség díja Kápolnásnyékre került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában