Frissen Fejérből

2021.10.17. 07:30

Vigyázat! A mérgező indiai szamóca Fejérben is terem

Egészen novemberig hozza gyümölcsét az erdei szamócához nagyon hasonlító növény, az indiai pimpó vagy indiai szamóca. Ám ez a gyümölcs mérgező, s minden évben vannak is áldozatai. A Velencei-tó térségében bukkantunk a csodaszép, gusztusos növényre.

S. Töttő Rita

Októberben, novemberben is találkozhatunk az indiai szamócával. Ne kóstoljuk meg, mérgező

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az 1800-as évek elején dísznövényként került Angliába az egyébként Afganisztántól Japánig, illetve Indonéziáig őshonos indiai szamóca, amely ezek után már Európa többi országába is könnyedén eljutott. Első ránézésre a laikus szemlélő erdei szamócának nézheti a talaj menti közegben, levelek között felbukkanó piros kis gyümölcsöt. És tényleg nagyon hasonlít rá: az ember szinte szeretné leszedni és megkóstolni. De nem szabad! Az indiai szamóca gyümölcse ugyanis mérgező: enyhébb esetben hasmenést, görcsöket, súlyosabb esetben pedig akár idegrendszeri és szívproblémákat, sőt nagy mennyiségben fogyasztva légzésleállást okozhat. Egy a szerencse, hogy nem finom, ízetlen a húsa, így ritkán esznek belőle túl sokat a kíváncsi erdei gasztrokalandorok.

Októberben, novemberben is találkozhatunk az indiai szamócával. Ne kóstoljuk meg, mérgező
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Hogyan ismerhetjük fel? Elsősorban arról, hogy a piros, kör alakú, a magvaitól rücskös gyümölcs nem konyul le a száron, hanem felfelé mered. Virága fehér, az áltermés belseje pedig rózsaszínes-fehér, ízetlen, szivacsos állagú. A szakemberek azonban mindig azt tanácsolják: ha a természetben járva nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy milyen növénnyel is van dolgunk, akkor inkább egyáltalán ne is kóstoljuk meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában