Frissen Fejérből

2021.10.20. 07:10

Vakvezető kutyákkal ismerkedhettek a gyerekek Fehérváron

Hét elején Székesfehérváron, a Piac téren öt tehetségesen rajzoló móri Radnótis és 18 kiválóan rajzoló fehérvári iskolás gyerek különböző tanintézményekből találkozott felnőttekkel és látásukban korlátozott emberekkel, vakvezető kutyákkal.

Silye Sándor

Együtt a nagy csapat a Stefánia Palota kertjében a kiállításmegnyitó után

Fotó: Silye Sándor / Fejér Megyei Hírlap

Miután mindenki megérkezett, autóbusszal elindultak Budapestre, a Stefánia Palotába, az Alba Regia Ifjúsági és Szabad­idős Egyesület (ARISZ), illetve a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (Lárke) közös programjára. Az ARISZ által a tavalyi évben meghirdetett rajzpályázat, a Székesfehérvár a mi városunk naptár témakörben, valamint a Lárke által kezdeményezett Vakvezető kutyákkal a mindennapokban rajzpályázat kiállításának megnyitójára voltak hivatalosak a díjazott gyermekek.

A fővárosban a gyerkőcök megcsodálták az impozáns Stefánia Palotát, a Honvéd Kulturális Központot, és örömmel nyugtázták saját, a paravánokon feszítő rajzaikat.

Együtt a nagy csapat a Stefánia Palota kertjében a kiállításmegnyitó után
Fotó: Silye Sándor / Fejér Megyei Hírlap

Vargha Tamás államtitkár méltatta a kezdeményezést, beszélt a rajzokról, az érzékenyítés fontosságáról, Székesfehérvárról, az összetartó városról, majd megnyitotta a kiállítást.

Ezt követően Zsiga Tamás László dandártábornok elismerésként ajándékokat adott át Róka Gyulának, Pázmándi Évának, Lánczky László Zsoltnak (ARISZ), Szokó Zsoltnak, Németh Évának (Lárke), Balajthy Ferenc költőnek. A kiállítás megtekintése közben Zsiga Tamás László elmondta, az érzékenyítés azért fontos, mert a honvédség valamennyi lehetőséget megragad, hogy a társadalommal szélesítse minden szinten a kapcsolatát, a közös emberi értékek mentén. És persze azért is, mert a katonákkal is előfordulhat olyan eset, amely miatt elveszíthetik egyik vagy másik képességüket, és ebben az esetben a társadalom is pozitívabban viszonyulhat hozzájuk.

Az ünnepséget követően a csapat Csepelre utazott, az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-­kiképző Központ intézményébe, ahol a gyerekek megismerhették a vakvezető kutyák kiképzését, bemutatóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában