Frissen Fejérből

2021.10.26. 09:00

Újjászületik az iskola Sukorón

Csak három alsó tagozatos osztálybeli gyerek szavalt a nemes versenyen, mert az idén nincs negyedik. Az idei nagycsoportos óvodások azonban az előrejelzések szerint szinte mind helyben maradnak!

Zsohár Melinda

Fotó: az iskola

A sukorói iskola ablakából egyenesen a Velencei-tóra látni, igazán festői környezetben töltik napjaikat a gyerekek. Az épület falán: „Idejárni jó!” felirat köszönti a gyerekeket. Az állatok világnapjára invitált bennünket az alsó tagozatosok rajz- és versmondó versenyére Kovácsné Darabos Erzsébet tagintézmény-vezető és kollégái – a jobbnál jobb kiállított rajzok felett németül is olvasható volt az esemény címe: Welttierschutztag. A negyvenöt versmondóból tizenöten a szomszédos települések iskoláiból, Velencéről és Pákozdról érkeztek, udvariaskodás nélkül állítjuk: magas volt a színvonal!

A második osztályos Tóth Vince, aki Petőfi Anyám tyúkját adta elő, nagyon keresetlen modorban, szívhez szólón
Fotó: az iskola

Csak röviden, de fontos. Sukoró gyönyörű, ahogy a Fejér Megyei Hírlap Az én kis falum sorozatunkban megjelent írása és képei tanúsítják, valóban szinte Székesfehérvár agglomerációjának számít a festői szépségű falu. Ennek ellenére vagy éppen ezért, s nem oknyomozunk, évtizednél régebben csaknem „elfogyott” az iskola. Összevont osztályokban is tanultak a gyerekek, kis létszámokkal küzdöttek, 13 éve pedig a székesfehérvári nemzetiségi nyelvoktatást folytató Felsővárosi Általános Iskola Sukorói Tagiskolájaként megmenekültek – Földi Zoltán az iskola igazgatója. A jogszabály lehetővé tette az akár nyolc fővel működő, csekély létszámú osztályokat is, ám ez átmeneti megoldásnak bizonyult. Jelenleg például nincs negyedik osztály, mert indulásukkor még öt jelentkező sem volt, így kimaradt az az évfolyam. Végül négy esztendővel ezelőtt lemondott az akkori vezető, s éppen akkor pályázta meg Kovácsné Darabos Erzsébet az iskola tagintézmény-vezetői állását, amit elnyert.

Fotó: az iskola

A Válban élő pedagógus évtizedes tapasztalattal érkezett Sukoróra, közoktatás- vezetői végzettséggel, szakértői és tanfelügyelői gyakorlattal – ez utóbbira mostanság is felkérik. Válban igazgatói és igazgatóhelyettesi tisztet is betöltött, s nagy kedvvel vágott bele a kissé elárvult sukorói kisiskola felrázásába.

Fotó: az iskola

Erzsébet elhivatott tanító, a sukorói hat tanerős iskolában osztályfőnök is, a képzőművész és az informatika szakkört vezeti, de azóta van szorobán, logika és népi játék szakkörük, a kollégáival együtt mindent csinálnak, ami csak belefér és ami élményszerűvé teszi a tanítást. Mivel német nemzetiségi nyelvoktató általános iskola, heti öt németórájuk van a gyerekeknek, német néptánc és népismeretórák vannak beépítve az órarendbe.

Fotó: az iskola

A vezetőnő szabadkozik, nem kér a dicséretből, azt hangsúlyozza, hogy sok a kiköltöző fiatal család, s amiatt nőtt meg az iskolába beiratkozók száma, de ez túlzott szerénység részéről. A pedagógusok egy része is új, senkit nem küldtek el, maguktól döntöttek a távozás mellett, s az új kollégák sokat dolgoznak. Földi Zoltán igazgató és a Székesfehérvári Tankerület éppen azzal segít a legtöbbet a sukorói iskolának, hogy szabadkezet kapnak az újításokra és frissülésre, az önállóságukat nem csorbítják.

Fotó: az iskola

Az elmúlt években hatalmas interaktív panelt és laptopokat kaptak a tankerülettől, JBL hangszókat, tableteket és két bluebotot szereztek be. A szülők pedig bekapcsolódtak a közösségi életbe, önkéntes munkákba, s honorálják a megújulást. 2019-ben 14, a következő évben 16, idén ősszel 21 gyerek iratkozott be szeptemberben, s a nagycsoportosok, ahogy mondtuk, még többen lesznek, maradnak Sukorón, így jelezték. Mi a titok? Élményalapú iskola, kooperatív módszerek – mondja a „varázs-szakkifejezéseket” Kovácsné Darabos Erzsébet.

Fotó: az iskola

S vissza az állatok világnapjára! Elképesztően jó rajzok születtek, különösen az elsősök brillíroztak, több díjat kellett osztani. Első helyezést ért el az elsős Molnár-Kiss Mira, Varga-Vidóczki Marcell és Udvari Marcell, látni kellene azokat a tarka és arcos macskákat, bálnákat, békákat! A másodikos Beta Regina és a harmadikos Steins Quinty (holland a kislány) vették át még a legjobbaknak járó oklevelet. A szavalókhoz zsűrinek kérte fel az iskola Mészárosné Hegyi Gyöngyi polgármestert, Lengyel Orsolya meseírót, s Tóth H. Györgyi nyugdíjas váli pedagógust, írót.

Fotó: az iskola

A versmondóktól is állatos költeményeket vártak, szerencsére a magyar gyermekirodalom bővelkedik ezekben. Kicsit túltengtek Sün Balázsék, Csukás István azonban megunhatatlan, s mint kiderült, az előadó egyénisége már ilyen kicsi korban is képes egyedivé tenni a süncsalád történetét. Első helyezést kapott Tóth Hanna, a velencei Zöldliget Általános Iskola elsőse, a másodikos velencei Tóth Vince, aki a sukorói iskolába jár, s a harmadikos székesfehérvári Őri Vince, aki szintén Sukorón tanul. A két Vince nagyon tehetséges és különleges előadói képességekkel bír, ezt a vendégek és a szülők is őszintén csodálták, hallani fogunk még róluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában