A döntés ideiglenes

2021.10.26. 11:30

Tíz járatot töröltek szó nélkül Zámoly és Fehérvár között

Október elején a Volánbusz Zrt. minden előzetes jelzés vagy egyeztetés nélkül törölte a Székesfehérvár autóbusz-állomás és a Zámoly, Móra Ferenc utca között közlekedő autóbuszjáratokat. Erről a falu polgármestere csak egy közösségi oldalon megosztott bejegyzésből szerzett tudomást.

Borsányi Bea

A Szép Ilonka megállóban is fel lehet szállni, de sokaknak 2-3 kilométert kell gyalogolniuk addig

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Én magam is megdöbbenve álltam a Volánbusz döntése előtt. A járatok törlése számunkra visszalépés, hiszen az évtizedek óta a Móra Ferenc utcából induló és oda érkező buszok azokat a lakosokat szolgálták, akiknek egyébként 2-3 kilométert kellett gyalogol­niuk, hogy a Szép Ilonkánál lévő megállóban buszra szálljanak. Az intézkedés tíz járatot érintett, olyanokat, amelyekkel az itteniek naponta jártak iskolába, vagy dolgozni Fehérvárra – vágott a történtek elmesélésébe Sallai Mihály polgármester, aki a Volán tájékoztatását követően azonnal írásban fordult a társasághoz. Levelében tiltakozásának adott hangot a járatok eltörlése miatt, amelyeket a kényelmi szempontok mellett azért vezettek be annak idején, hogy elkerüljék a reggeli zsúfoltságot a buszon, illetve hogy a reggeli műszakba igyekvők idejében munkahelyükre érhessenek.

A polgármester mellett a lakók is értetlenül álltak a döntés előtt, és ők is tartottak attól, ha kimaradnak járatok, vagy egy másik viszonylatban – pél­dául Csákvár–Fehérvár között – közlekedő buszra szállnak fel, azok túlzsúfoltak lesznek, esetleg hely sem lesz már rajtuk. Sallai a Volánbusz tájékoztatását követő első hétfő reggelén, október 11-én kiment a 7 óra előtt Zámolyon áthaladó buszhoz, ami azonban egy Zámoly és Fehérvár között történt baleset miatt be sem ment a faluba, mindjárt kerülő útvonalon haladt tovább Csákberény irányába. Egy másik, Gántról induló buszon dolgozó sofőr pedig – akiről kiderült, nincs helyismerete – Csákberény helyett Csákváron és Lovasberényen keresztül vitte az utasokat Fehérvárra.

A Szép Ilonka megállóban is fel lehet szállni, de sokaknak 2-3 kilométert kell gyalogolniuk addig
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Sallai még ezt megelőzően, október 8-án szóban egyeztetett a Volán általános vezérigazgató-helyettesével, aki a bevezetendő intézkedések okaként a gépkocsivezetők megbetegedéséből is fakadó munkaerőhiányt említette. Hangsúlyozom: is. Írásbeli választ, elektronikus levél formájában, végül október 15-én kapott a társaságtól. Ebben az állt, hogy a Volánbusznál kialakult helyzeten folyamatos belső átcsoportosítással igyekeznek változtatni annak érdekében, hogy a leállított járatokat mielőbb újra tudják indítani.

Néhány nappal később informális csatornákon az a hír terjedt el, hogy november 2-ától helyreáll minden, ám Sallai azt mondta, a fővárosi központ erről nem tud. A gyakorlat az utóbbi hetekben az, hogy reggel a Zámolyról 4.50-kor és 5.50-kor Székesfehérvárra közlekedő, valamint délután Székesfehérvárról 14.30, 15.30 és 16.30-kor közlekedő csákvári járatok bemennek a Móra Ferenc utcai megállóba is. A nemrégen tartott közmeghallgatáson a lakosok azt kérték, hogy az este 9 és 11 órai járatok is menjenek be, így a sötétben nem kell 30-40 percet gyalogolnia a délutános műszakból hazaérkezőknek.

Kérdéseinkkel megkerestük a Volánbusz kommunikációs igazgatóságát is. A társaság írásbeli válaszából kiderült, hogy Fejér megyében október 11-ével 34 járat szűnt meg ideiglenesen. A listán Zámoly mellett feltűnik Sárszentmihály, Sárkeresztes, Mezőszentgyörgy és Sárbogárd neve is. A társaság honlapján a megszűnt járatok helyett alternatív utazási útvonalakat is adnak.

A Volánbusz arra a kérdésünkre, hogy hány buszsofőr hiányzik országosan, illetve megyei szinten, valamint hogy milyen probléma áll a munkaerőhiány hátterében, nem válaszolt. És azt sem tudtuk meg, mikorra várható a zámolyi járatok visszaállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában