Frissen Fejérből

2021.10.25. 17:41

Térplasztika helyett Pengeváltás a sárszentmihályi képviselő-testületben

Fejlesztésre pályáztak volna a sárszentmihályi faluközpontban, köztéri pihenő megvalósítására. A lakók többsége szerette volna, hogy eltűnjön végre a szembántó „depónia” a centrumból, a képviselő-testület többsége azonban nem támogatta az elképzelést.

V. Varga József

Óber Andrea polgármester másodmagával maradt az indítványával

Fotó: ZT

– Az önkormányzatunk pályázott volna a település központi részének szépítésére, fejlesztésére – jelképpontjának (térplasztikai elem) létrehozására – az általános iskola előtti területen. Nevezetesen a Találkozási pont elnevezésű köztéri pihenő megvalósítására. A lakók többsége szerette volna, ha végre, a sokszor sóderkupacokkal feltöltött üres térséggel kezdünk valamint – mondta el lapunknak Óber Andrea polgármester. – Sok más fejlesztésünk mellett végre esély mutatkozott a forrás megszerzésére is. A képviselő-testületünk többsége azonban sajnos – valós, tényszerű indokok felsorakoztatása nélkül – nem támogatta a helyszínt, és ezzel meggátolta a projekt megvalósítását.

Találkozási pont – papíron. És a valóságban?
Fotó: Látványterv – Önkormányzat

Amint megtudtuk: a településen korábban megfogalmazódott már az iskola előtti murvás területen a rendezetlen körülmények felszámolásának és egy fiatalos közösségi tér kialakításának a gondolata. A centrumból egyébként is régóta hiányzik már egy olyan elem, amelyre faluközpontként tekinthetnek, amely egyfajta karaktert adhat Sárszentmihály arculatának.

Az elmúlt időszakban eddig nem volt rá forrás, most azonban egy pályázati lehetőség révén jó esély nyílt az anyagi fedezet megszerzésére. Ehhez azonban gyors intézkedésre, konkrét tervre és műszaki dokumentációra volt szükség. Olyan megoldás kellett volna, hogy szülessen, ami nem igényli a talaj megbontását (az ott lévő közművek miatt), ami időjárásálló, korszerű, a lehető legkevesebb karbantartást igényli, fiatalos hangulatot áraszt, és kötődik a természethez.

Óber Andrea polgármester másodmagával maradt az indítványával
Fotó: ZT

– Hovatovább rendelkezésre állt a terv is, amely mindezeknek a feltételeknek megfelelt: a Találkozási pont térplasztika alapkoncepciója ezekre a szempontokra tekint elsődlegesen, ugyanakkor, mint használati tárgy is működik. A pilléreken elhelyezett padok a pihenést, a közös időtöltést, hagyományos játékok gyakorlását tették volna lehetővé (sakk, malom stb.). A térplasztika külső felületén elhelyezett ültetőládákban a futónövények ültetésével a pergola funkció is megvalósult volna – fejtette ki a polgármester.

– Az önkormányzat megismertette a tervet a lakossággal: minden postaládába eljuttattuk a felhívást, illetve a leglátogatottabb közösségi oldalon is közzétettük a véleménykifejtés lehetőségét. Két fő kivételével mindenki, aki a meghirdetett lehetőséggel élve véleményt nyilvánított, pozitív választ adott a térplasztika megvalósítására. A képviselő-testületünk többsége azonban nem érezte úgy, hogy egy ilyen kérdésben figyelembe kellene venni az évtizedes lakossági igényeket és a többségi véleményt: az októberi testületi ülésen ugyanis polgármesteri indítványomra egyedül az alpolgármester szavazott igennel – tette hozzá Óber Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában