Frissen Fejérből

2021.10.29. 08:00

Székelyföld számára gyújtanak őrtüzeket Fejérben is

– Ha szerencsénk van, akkor vasárnap ünnepélyesen már azt is be lehet jelenteni, hogy megvan a hét ország!

Majer Tamás

Juhász László, Deák Lajosné és Szili Csaba mindenkit biztat a székelyek melletti kiállásra

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fentiek Juhász László, a Válasz Egyesület elnökének szavai. Nos, minden év utolsó októberi vasárnapja a székely autonómia napja. Ilyenkor nemcsak Székelyföldön, de a Kárpát-medence számos pontján őrtüzek meggyújtásával hívják fel a figyelmet Székelyföld autonómiatörekvéseire. Fehérváron október 31-én 16.30 órakor a maroshegyi székelykapunál lobbannak fel őrtüzek. Jelképesen: mécsesekkel, fáklyával.

Juhász emlékeztetett, zajlik a nemzeti régiók létrehozására irányuló aláírásgyűjtés íveinek ellenőrzése. Hat országé már rendben, ha a magyarországi íveket is elfogadják, meglesz a szükséges hét támogató ország, s akkor foglalkoznia kell az EU-nak a kérdéssel. A magyar ívek érvényessége szinte biztosra vehető. Ahhoz, hogy a szinte szó elhagyható legyen, kell a hivatalos jelzés, amelyről Juhász elmondta, a korábban kapott ígéretek szerint október végére ellenőrzik a magyar íveket.

Juhász László, Deák Lajosné és Szili Csaba mindenkit biztat a székelyek melletti kiállásra
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tájékoztatón egy másik hétvégi programról is szó esett. A Királyi halottak napi történelmi-kegyeleti szertartás október 30-án 18 órakor kezdődik a Nemzeti Emlékhelyen. A Válasz elnöke elmondta, a rendezvények szervezői a Fejér MAG Egyesület, a Fejér Szövetség, illetve a Válasz és Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom.

A tájékoztatón szintén részt vevő Deák Lajosné önkormányzati képviselő kijelentette, Székesfehérvárnak saját identitása miatt is kötelessége támogatni a teljes határon túli magyarságot. Szili Csaba megyei képviselő felhívta a figyelmet, hogy Pákozdon, Lovasberényben és Sárkeresztesen is gyúlnak majd őrtüzek.

Olvasóink segítségét kérjük: küldjenek számunkra képeket, videókat a [email protected] címre a megyében gyújtott vasárnapi őrtüzekről!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában