Frissen Fejérből

2021.10.25. 12:59

Repüléstörténeti emlékeinek felújítása és megőrzése érdekében kezd aláírásgyűjtésbe az Albatrosz Repülő Egyesület

Az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke, Szilády Dezső és alelnöke, Józsa Dávid tartott sajtótájékoztatót az egyesület legújabb kezdeményezéséről.

Baráth Eszter

2021.10.25. Sajtótájékoztató keretében jelentették be az aláírásgyűjtést za Albatrosz Repülő Egyesület elnöke Szilády Dezső és Józsa Dávid. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szilády Dezső kiemelte, a város repüléstörténetét több mint 100 évvel ezelőtt kezdték el írni, ez idő alatt pedig világraszóló eredményeket értek el a szakemberek. – Sajnos ebből a több mint 100 éves történelemből nagyon kevés maradt meg az utókor számára – hangsúlyozta az egyesület elnöke a tárgyi emlékekkel és az épületekkel kapcsolatban.

Szilády Dezső elmondta, a Vásárhelyi út felújítása során előkerült egy repülős emlékmű, az egykori pilótákat megidéző Hősök Emlékműve, ami korábban a sóstói repülőtéren állt. – Úgy gondoljuk, hogy azt a kevés emléket mindenképpen meg kell őrizni, a jelen és az utókor számára. Ennek nyomatékosítására aláírásgyűjtésbe kezdünk – hangsúlyozta az egyesület elnőke és egyúttal a kezdeményezés támogatására felkérte Vargha Tamás országgyűlési képviselőt és Cser-Palkovics András polgármestert.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Józsa Dávid, az egyesület alelnöke elmondta, a Nemere újjáépítése folyamatosan halad, ehhez megvan minden szükséges információ, ugyanakkor ezenkívül nem tudni sok mindent. Éppen ezért folyamatosan kutatják a Nemeréhez és Fehérvár repüléstörténetéhez kapcsolódó emlékeket, így a Börgöndi repülőtérhez kötődő információkat is.

– Egy angol levéltárban, János futás néven találtunk egy nagyon érdekes légifotósorozatot, amit 1944. október 7-én az Angol Királyi Légierő készített Börgöndről – emelte ki Józsa Dávid. Az alelnök hozzátette, ezeken a felvételeken a most is ottlévő nagy hangár rajta van, sőt mellette látható egy másik, a kettő között pedig a szintén ma is látható parancsnoki épület. – Azt szeretnénk, hogy ez a két épület megmaradjon és adott esetben felújításra kerüljön, mert ez a későbbiekben akár egy nagyobb gyűjteménynek is komoly lehetőséget tudna biztosítani – hangsúlyozta Józsa Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában