Frissen Fejérből

2021.10.21. 07:45

Párját ritkító tárlatokat fogadhat a rendház

A jelenleg is felújítás alatt álló egykori rendház, ma múzeum épületében sajtónyilvános bejáráson vett részt Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Cser-Palkovics András polgármester és Sipos Tamás, a kivitelezőcég ügyvezető igazgatója.

Héjj Vivien

A látogatók először a most épülő, modern részbe lépnek be a múzeumba érkezéskor

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A rendház régi épületében szinte minden teljesen készen van, miközben épül a régi res­taurátorműhely-udvarban az új épület, ami egészen fantasztikus építmény lesz vas-, fém-, üveg- és műanyag elemekkel. A látogatók a modern részbe lépnek majd be először, ami olyan, mint a Louvre-ban a híres üvegpiramis. A fogadótér után közelíthetik meg a kiállítóteret. Gyakorlatilag az egész múzeumépület kiállítótér lesz, nem lesznek irodák, csak a legfontosabb kiszolgálóhelyiségek kapnak itt helyet – beszélt a bruttó 5,1 milliárd forintos állami forrásból megvalósuló projekt részleteiről Vargha Tamás országgyűlési képviselő.

A beruházás kormányzati szempontból is fontos, hiszen az Árpád-ház program részeként nemzetközi érdeklődésre számot tartó kiállításnak adhat otthont az épület 2022-ben.

A látogatók először a most épülő, modern részbe lépnek be a múzeumba érkezéskor
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Célunk, hogy az Aranybulla kikiáltásának 800. évfordulójára megnyílhasson a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” kiállítás. Itt állítunk emléket azoknak az Árpád-házi királyoknak, akik Szent István óta ezt az országot felépítették. A külügyminisztériumban is dolgozunk azon, hogy minél több országból minél több műtárgy kerülhessen ide. Természetesen a műtárgyak kölcsönbe érkeznek, hatalmas munkát, szervezést igényel, hogy Prágából, a Vatikánból, Dubrovnikból ideérkezhessenek az ereklyék a jövő tavaszi, párját ritkító kiállításra – tette hozzá Vargha Tamás.

Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, egy várost a sport és a kulturális élet tud közösséggé formálni. Ennek egyik fő színtere a Szent István Király Múzeum.

– Új közösségi és kiállító­terek jöttek létre, az új, modern épületrész jól illeszkedik a környezetbe, és már most látható, minden olyan technikai felszerelés megtalálható az épületben, ami szükséges, hogy a világ bármely tájáról bármilyen értékes gyűjteményt fogadni tudjunk Székesfehérváron – tette hozzá a polgármester.

Sipos Tamás, a kivitelező Fehérép Kft. ügyvezetője elmondta, az új, Louvre-hatású létesítmény magában hordozza a mai épületstílusok jellemzőit. A kivitelezés két, két és fél hónap múlva készülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában