Frissen Fejérből

2021.10.27. 18:24

Önkéntes tűzoltó szervezet létrehozásán fáradoznak Lepsényben

Sokoldalúak a lepsényi polgárőrök: nemrégiben egy kisebb csapatuk sikeres önkéntes tűzoltó vizsgát tett. Úgy ítélik meg, ezzel megtették az első lépéseket, hogy falujukban feléledjen az önkéntes tűzoltóság.

V. Varga József

Immár önkéntes tűzoltók is: Kovács Ferenc (b), Sneider András, Durecz Gyula, Tóth Enikő és Tóth Lilla

Fotó: Polgárőrség

– Korábban már működött nálunk önkéntes szervezet, s úgy gondoltuk, szeretnénk, ha a 3200 lelkes nagyközségünkben újra lenne egy tűzoltói feladatokra kiképzett kisebb gárda – mondta el lapunknak Tóth Enikő polgárőr, s immár önkéntes tűzoltó. – Fontosnak tartjuk, hogy készen álljunk az esetleges rendkívüli helyzetek megoldására is, ezért vettünk részt a katasztrófavédelmi szolgálat által szervezett védelmi minősítő gyakorlaton és vizsgán. Jól tudjuk, még rengeteg munka áll előttünk, hogy működő és jól helytálló önkéntes tűzoltók lehessünk, de szeretnénk mihamarabb célt érni.

Az önkéntes tűzoltó képzés egy 40 órás tanfolyamból állt, amelyen a lepsényiek megismerkedtek a fontosabb elméleti anyagokkal, majd utána mindezt gyakorlatban is megtanulták. Segítségükre volt ebben a Polgárdi Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság – a bajtársak lelkesen segítettek a gyakorlati feladatok elsajátításában is. A vizsgára a Sárbogárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tagjai készítették fel a hölgyeket, urakat.

Immár önkéntes tűzoltók is: Kovács Ferenc (b), Sneider András, Durecz Gyula, Tóth Enikő és Tóth Lilla
Fotó: Polgárőrség

Amint megtudtuk: a térségben korábban a két szomszédvár, Lepsény és Mezőszentgyörgy közös önkéntes tűzoltó egyesülete működött, az újak e régi szervezet feladatait szeretnék átvenni. Hogy milyen formában, az jogi, szervezeti kérdés, a szükséges procedúra elején tartanak még.

– Az 1991-ben alakult Lepsényi Polgárőr Egyesület jelenleg 25 aktív taggal működik – tudtuk meg Hajdú Ferenctől, a polgárőrség vezetőjétől. – A településünkön számos feladatot látunk el, és igyekszünk segítséget nyújtani a lakosságnak, az intézményeknek. Fontosnak tartjuk, hogy a katasztrófavédelmi szerveknek is minél több esetben tudjunk segíteni, lehetőség szerint ne essen baja senkinek, és az anyagi javak se sérüljenek.

Az egyesület az utóbbi időszakban új autót és kerékpárokat kapott, de drónnal is rendelkeznek. Sokat foglalkoznak a gyerekekkel, beszélgetnek velük például a helyes közlekedésről, vagy éppen arról, hogyan tudnak segíteni bajba jutott embertársaiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában