aradi vértanúk

2021.10.09. 13:00

Névadó mártír tábornokára emlékezett a fehérvári ezred

172 éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon hazánk függetlenségéért harcoló tábornokait, akik az önálló Magyarországért a legdrágábbal, saját életükkel fizettek.

Gyimóthy Levente ha.

Fotó: Dömsödi Richárd ha.

A nemzeti gyásznapon a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred műsorral tisztelgett az áldozatok – köztük a névadó tábornok – emléke előtt az alakulat laktanyájában felállított Nagysándor József mellszobornál.

Fotó: Dömsödi Richárd ha.

A több szervezeti elem részvételével zajlott megemlékezésen Vokla János ezredes, Székesfehérvár Helyőrség és az MH 43. hír. és vt.e. parancsnoka; Miklovich János ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka; Topor István ezredes, a NATO Erőket Integráló Elem parancsnoka, valamint Németh Sándor, a Nemzetközi Telepíthető Híradó- és Informatikai Század parancsnoka hajtott fejet és rótta le kegyeletét.

Fotó: Dömsödi Richárd ha.

Az emlékműsorban a kivégzett tábornokok utolsó napja körüli eseményeket – benne Nagysándor József vezérőrnagy szavait idézte fel Bánhalminé Simon Katalin hadnagy, Liszt Ferenc Három gyászóda című zeneműve kíséretében. Őt Bazsonyi Zsófia tizedes követte ’48-as katonadalok előadásával.

Az esemény Ruff Tamás őrnagy vezényletével, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar közreműködésével zajlott le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában