eredmények

2021.10.07. 09:49

Nem javult a víz minősége – Egyelőre nem folytatható a Velencei-tó vízpótlása

Egyelőre nem kezdhető meg a Velencei-tó vízpótlása a víztározók felől.

Tihanyi Tamás

A részletekről az Országos Vízügyi Főigazgatóság adott ki tájékoztatást csütörtökön délelőtt azután, hogy befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének öt napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése. A méréssorozattal a szakemberek azt vizsgálták, hogy a Pátkai-víztározóból a tóba történő vízeresztés során milyen mennyiségi és minőségi változások következnek be. A mérések elsősorban arra irányultak, hogy a tározóban lévő, a határértéket több mint kétszeresen meghaladó klorofill koncentráció milyen mértékben változik a Császár-vízbe, illetve a tóba juttatva.

A műveletnek azért volt jelentősége, mert a klorofill koncentráció jelentős csökkenése esetén nem kellene megvárni, míg a tározókban lévő víz minősége a Velencei-tó számára elfogadható értékre süllyed, hanem hamarabb lehetne megkezdeni a Zámolyi-, illetve Pátkai-víztározóban lévő víz levezetését a tóba.

Az öt napig tartó vizsgálat során öt mérőponton, napi gyakorisággal, a klorofill tartalom mellett mérték a víz hőmérsékletét, vezetőképesség, ph-értékét, oxigéntelítettségét és foszfáttartalmát. Az eredmények azt mutatták, hogy a Császár-vízen keresztül a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, a tóba jutó víz klorofill tartalma érdemben nem változott meg. A vizsgálati eredmények alapján a tó vízpótlása a tározóban lévő vízminőségi határértékig nem kezdhető meg, mivel az nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára.

A Császár-vízen át vezetik majd a vizet a tóba
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A csapadékosabbra forduló időjárás és a tartós lehűlés várhatóan kedvezően hat majd a klorofill koncentráció csökkenésére. A vízpótlás ugyanis csak akkor kezdhető meg, ha a Pátkai-tározóban a klorofill tartalom 75 g/m3 érték alá esik, miközben 160-180 g/m3 értékeket mértek. A vízpótlás pontos ideje a meteorológiai folyamatoktól függ.

Jó hír, hogy a vízgyűjtőre és a tó felületére hullott csapadéknak köszönhetően a Velencei-tó Agárdnál az elmúlt napokban emelkedett, a csütörtök reggeli adat szerint a vízállás 79 centiméter volt.

Előzmények:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/biztositjak-a-forrasokat-a-velencei-tora-5342399/

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megnyitottak-a-patkai-zsilipet-meres-kezdodik-5311964/

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/meg-nem-lehet-jol-vizsgalni-a-velencei-tavat-5318555/

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujra-zarjak-a-zsilipet-patkan-5328791/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában