Frissen Fejérből

2021.10.05. 08:00

Ne legyen az ivóvíz misztérium!

Az ivóvíz tisztításának folyamatát, az ehhez kapcsolódó laborvizsgálatokat, valamint a szennyvízkezelés fázisait is megismerhetik mindazok, akik ellátogatnak a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. nyílt napjainak valamelyikére.

V. Varga József

A DRV központi vizsgálólaboratóriuma Zamárdiban működik

Fotó: A társaság

A programsorozat szeptember végén Lengyeltótiban indult, az érdeklődőket a társaság működési területének 16 helyszínén, 3 vízműben, 8 szennyvíztisztító telepen és 5 laboratóriumban várják egészen október végéig. Köztük például a barcsi vízműben, a siófoki és a keszthelyi szenny­víztisztító telepen, valamint kaposvári és a gárdonyi (agárdi) vizsgálólaboratóriumban.

– Szeretnénk, ha a működési területünkön élő emberek számára ne legyen misztérium az, hogyan vizsgáljuk és szűrjük a csapvizet vagy hogyan lesz a szennyvízből az élővizeinkbe visszajuttatható tiszta víz. Munkatársaink számos helyszínen izgalmas előadásokkal és bemutatókkal várták, várják az érdeklődőket – akár iskolai osztályokat, nyugdíjasklubok tagjait vagy más közösségeket, egyéni látogatókat – mondta el lapunknak Lakatos Edina, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. sajtószóvivője.

A DRV nyílt napjain részt vevők megtudhatják például, hányféle vízbázisból, milyen eljárásokkal termelik ki az ivóvizet, valójában mitől válhat fehérré a csapvíz közvetlenül a kiengedése után, és hogy pontosan mit is vizsgálnak a laboratóriumokban, köztük a Fejér megyei, gárdonyi (agárdi) vizsgálólaboratóriumban.

A DRV központi vizsgálólaboratóriuma Zamárdiban működik
Fotó: A társaság

A gárdonyi laboratórium nyílt napját október 4-én tartották, illetve október 11-én tartják. A laboratóriumokban az érdeklődők (felnőttek és gyerekek) egy kicsit maguk is kutatókká válhattak, válhatnak.

A társaság szakemberei fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra is, hogy a szennyvíztisztítás lehetőségei egyáltalán nem függetlenek attól, hogy mi mit dobunk a csatornába – ezért a telepen dolgozó szakemberek a szennyvízvezetékben vagy a szennyvíztelep úgynevezett gépi rácsán fennakadó „furcsaságokról” is meséltek, mesélnek a látogatóknak.

A résztvevők a program végeztével a megszerzett tudáson túl értékes ajándékokkal és tájékoztató kiadványokkal is gazdagodtak, gazdagodnak.

– A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. az ország területileg legnagyobb víziközmű-szolgáltatója, amely 378 településen több mint 844 ezer ember ivóvízellátását biztosítja, továbbá 218 településen közel 625 ezer ember számára gondoskodik a szennyvíz elvezetéséről és tisztításáról. A többségi állami tulajdonú vállalat Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében szolgáltat – tette hozzá Lakatos Edina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában