Frissen Fejérből

2021.10.30. 21:05

Megyei őrtüzek gyúlnak a székely autonómiáért

„Tudatosítani kell az egész közösségben, hogy október utolsó vasárnapja Székelyföld autonómiájának napja.”

Szanyi-Nagy Judit

Farkaslaka, 2018. október 28. Őrtűz ég a székely autonómia napján a Hargita megyei Farkaslaka feletti Gordon-tetőn 2018. október 28-án.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Az idézet a Székely Nemzeti Tanács közleményéből származik, amelyben felidézik, közel egy évtizede már, hogy október utolsó vasárnapján – ebben az esztendőben október 31-én – közösen imádkoznak és őrtüzeket gyújtanak a megemlékezők a magyar összefogást erősítő ökuménia je­gyében.

Fejér megyében több településen is fellobbannak azok a bizonyos lángok október 31-én, vasárnap.

Székesfehérváron 16.30 órakor a Fejér Szövetség és társszervei megemlékezése kezdődik a csíki székelykapunál (a körforgalomban, Székesfehérvár-Maroshegy bejáratánál), közös imával, fáklyás felvonulással.

Lovasberényben 16.30 órakor a Trianon-emlékműnél (a Csicsergő Óvoda parkolójánál) gyújtanak gyertyát, majd a lángot közösen a Cziráky-­kastélyba viszik a résztvevők.

Pákozdon Székelyföld autonómiájáért ugyancsak 16.30 órai kezdettel gyújtanak őrtüzet a Bella-tónál.

Sárkeresztesen 15 órától emlékeznek meg a székely autonómia napjáról. Ennek keretében az ünnepség a polgármesteri hivatallal szemben található Trianon-emlékműnél kezdődik, a Fejér Szövetség felajánlásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában