Frissen Fejérből

2021.10.11. 07:00

Megmozdult a közösség Hédiért

A jótékonysági süteményvásárt Hédiért rendezték szombaton délelőtt a táci horgásztónál. Megmozdult a közösség: a helyiek és a környékbeliek, de az ország más részén élők is. Akik tanúságot tettek összetartásból, önzetlenségből.

V. Varga József

A motorosok karéjában középen Hédi és unokatestvére, Dani

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Hajdara Hedviget az élet hatalmas erőpróba elé állította. A hetet még kórházban töltötte, vakbélműtétje volt, de a jótékonysági alkalmon mindenképpen részt szeretett volna venni. A beszélgetést nem vállalta, csupán annyit mondott lapunknak: egy éve küzd az állapotával, és elsírta magát, amikor megpillantotta a horgásztónál összegyűlt tömeget, akik ő érte jöttek el. A Táci Hírmondóban így vallott magáról a 21 éves lány: „Bár fokozatosan romló állapotomra jelenleg nincs átfogó orvosi válasz, nem adom fel, és napról napra azért küzdök, hogy felkutassak és megragadjak minden lehetőséget, amely esélyt adhat a gyógyulásomra.” A jelek, a tünetek ALS-re, motonos neuronbetegségre utalnak, pontos diagnózis egyelőre nincs.

A motoros karaván Tácon
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség, melynek során a beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, izmai elsorvadnak, majd a légzőizmai sem működnek. Pontos oka nem ismert, nem gyógyítható. Az orvostudomány és társtudományok célja az elviselhető, emberhez méltó életminőség és gondoskodás biztosítása. A vizsgálat kimutatta, hogy egy ideg Hédi központi idegrendszerében megsérült, elsorvadt. Peroneus láb emelőt kapott, ami rögzíti a bal bokáját, rollátorral közlekedik. Az izmai gyengébbek, nehezebben mozog, de mindennap igyekszik tornázni otthonában. „Számomra ez az egész felfoghatatlan, hogy miért pont velem történik mindez. Nem adom fel a reményt, hogy esetleg kiderül, más okozza a problémámat” – zárta sorait.

A hatvan-hetven tálca sütemény a déli órákra elfogyott
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Hajdara Hedvigről, közös tanítványukról, büszkeségükről Suskáné Sztik Szilvia és Vargáné Juranovics Beáta pedagógus ugyancsak a helyi újság hasábjain írt, miszerint: Hédi mosolya mögött egy végtelenül bátor és elszánt ember bújik meg, akit az élet most hatalmas erőpróba elé állított. Bízik önmagában, és nem csügged. Csodálattal tekintenek rá, ahogyan fiatal felnőttként harcol egy olyan, számunkra kevésbé ismert betegséggel, amivel a világhírű tudós, Stephen Hawking is küzdött. „Amíg van élet, van remény” – ez volt Stephen jelmondata, ami talán Hédinek is erőt adhat.

A motorosok karéjában középen Hédi és unokatestvére, Dani
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az előtte álló úton azonban szüksége lesz a közösség erkölcsi támogatása mellett, az anyagi segítségnyújtásra is, hogy az életét megkönnyítő gyógyászati segédeszközökhöz, gyógymódokhoz, vitaminokhoz hozzájusson. Süss, vásárolj sütit, vagy fuss, motorozz és adományozz! A süteményvásár fő szervezői ezt tűzték zászlajukra – tudtuk meg Reznyák Andreától. A kezdeményezés két ötletgazdája a falu háziorvosa, Tóth Eszter és asszisztense, Kókán Henriett volt – mondta el a Hírlapnak Horváth Tamás polgármester. A jótékonysági akcióhoz Hédi unokatestvére, a motoros Vörösmarty Dániel is csatlakozott. A közösségi oldalon a héten meghirdetett felvonulásukhoz számos motoros csatlakozott. A karaván Szabadbattyánból, az M7-es autópálya melletti benzinkúttól gurult át Tácra.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hediert-gyujtenek-tacon-hatalmas-eroproba-ele-allitotta-az-elet-a-fiatal-lanyt-5346713/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában