Frissen Fejérből

2021.10.23. 18:02

Megható jelenetekkel emlékeztek '56-ra Alcsútdobozon

Méltó megemlékezéseket tartanak nemzeti ünnepeinken, idén is az általános iskolások adtak felemelő műsort az 1956-os forradalomról. Petrin László a süvítő adatok szikár tényével szembesített a feledéssel szemben.

Zsohár Melinda

20211022 1956-os forradalom-és szabadságharc megemlékezés, Alcsútdoboz. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A dicső napok hangulatának életben tartása a mostani generációk feladata, a hosszú évtizedek elhallgatása után kell felidézni az igazságot a kis Magyarország hősiességéről. A többszörösen büntetett, lerekesztett ország bátorságáról világszerte hírt adott a sajtó, ám senki nem segített, minimális részvéttel asszisztáltak a Szovjetunió és a hazai kommunisták által vérbe fojtott eseményekhez. Voltak hősies „vezeklések” is – Nagy Imre mártírrá lett miniszterelnök életével adózott népéért.

A József Nádor Általános Iskola diákjai Szilveszter Mária tanárnő irányításával foglalták össze azokat a dicsőséges időket a községi ünnepségen a sportcsarnokban. Tóth Erika polgármester, Szabó Gábor Bicske járási hivatali vezető, s a képviselők nézték végig a megható jeleneteket a falubeliekkel a gyerekek előadását, akik mozaikokat mutattak fel az 1956-os forradalom mámoros és tragikus pillanataiból. Fontos gesztusok: ölelések, kézfogások, a lyukas zászló lengetése, fellobbanó gyertyalángok röpítették vissza az átélőket és a fiatalabbakat a hatvanöt évvel ezelőtti októberbe.

 

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő betegsége miatt Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója mondott ünnepi beszédet, megrendülten a gondolatban átélt élményektől. Felidézte Mindszenty József bíboros alakját, a pesti srácok hősiességét, s a megtorlást. Kevesen tudják, hogy a későbbi konszolidáció hosszú évei alatt „megszelídült” Kádár János pártfőtitkár a forradalom után 453 halálos ítéletet írt alá, s a kivégzéseket végre is hajtották! Az 1848-as forradalom után Haynau 150 kivégzést hajtatott végre – ez a történelmi léptékű halálos számtan.

Az ünnepségen köszöntötték Lampérth Attiláné vasdiplomás és Bárányos Gáborné gyémántdiplomás tanítónőket, a helyi iskolában végzett áldozatos tevékenységükért. A községi ünnepet követően a sportcsarnok előtti emlékkőnél koszorúztak, majd a temetőben Zsohár György, Józsa Sándor, Rajkó János és Kaszás György egykori 56-osok sírjánál helyezték el a kegyelet virágait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában