Frissen Fejérből

2021.10.24. 07:46

Megható, friss, érzelemmel teli hangulatot teremtettek a lyukas zászló égisze alatt az ifjak Bicskén

„Miért félnénk, miért élnénk, ha nem egy álomért?”

Zsohár Melinda

20211023 1956-os forradalom- és szabadságharc megemlékezés, Bicske. Fotó: pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepi beszéd kemény aktuálpolitikai kérdéseket feszegetett. A Fiatalok Házában a Szent László Katolikus Általános Iskola tanulói adtak magas színvonalú műsort, jelzésszerűen megidézve a kor külsőségeit, hangulatát. A felkészítő tanárok, Madarász Katalin, Lovasné Báder Katalin és Hetényi Tamás a mai és már éltükben klasszikussá vált művészek alkotásaiból válogattak – hiszen a rendszerváltásig mély hallgatás és hazugságok hálója szőtte át a szívek mélyén őrzött forradalom dicsőséges kronológiáját. A Corvin-köziekről Cseh Tamás és Bereményi Géza szavaival és zenéjével emlékeztek meg, Hobó Hely a térképen dala szívbe vágó szépségű és mélységű. Sláger Tibó 56 című emlékdala a hősök tiszteletére akárha mindennap éneklésre méltó. „Estére gyere a térre!”, „Ma tízmillió magyar szív egyszerre dobban vagy vérzik…”, „A világ tétlenül nézte, hogy vérben ázik a béke”. S a még köztünk élő idősekben a jelzésszerű jelmezek: bőrkabát, ballonkabát, a jellegzetes férfisapka és az ötvenes évek egy-egy ruhadarabjának látványa hordozta külsőségekben a múlt üzenetét.

 

Az ünnepi beszédre a bicskei testület Szarvas Szilveszter újságírót, közírót kérte fel, aki közismert lírai kvalitásairól, s markáns politikai kiállásáról. Méltatta a bicskei lakosságot, amely 1956-ban meglehetősen aktívan kapcsolódott a fővárosi eseményekhez, naponta kivonultak az egykori Országzászló helyszínére, élelmiszert küldtek a harcosoknak. „Ma is dolgunk van 56-tal. A forradalom árulóinak aktív utódai ma is köztünk élnek, s helyet kérnek maguknak a rendszerváltás után több, mint harminc évvel”, fogalmazott egyértelműen. Kimondta Apró Antal, a forradalom egyik leverőjének, s a halálos ítéletek meghozatalának fő képviselőjének nevét, nem titkolván aggodalmát az Apró-klán tagjává vált felesége révén az ellenzék meghatározó alakja, Gyurcsány Ferenc és csapata miatt. Hatalomra törnek, a nyugati „vad liberalizmus” és az EU jelenlegi vezetésének elfogadhatatlan politikai álláspontja támogatása mellett, mondta. A 2006-os szégyenletes események tükrében mérlegeljen mindenki a választásokon, figyelmeztetett. „Álljunk ki szuverenitásunkért, 1956 hősei a nemzeti önrendelkezésünkért szálltak síkra, s ez ma másképpen, de aktuális”, zárta mondandóját. Helyi kitüntetéseket adott át Bálint Istvánné polgármester a közösség nevében. Ódorné Palkovics Zita, az egészségügyi központ vezető asszisztense, Grósz Mónika zenetanár, a Bicskei Fúvószenekar vezetője és Hetényi Tamás, a Szent László Általános Iskola igazgató helyettese vették át a szakmai elismerést. A Bicske városáért oklevelet Kun Zoltán, a művelődési ház közművelődési szakembere kapta. Az ünnepséget követően néhai Tabódy István katolikus esperes, a legendás recski pap szobránál és az Emlékezés virágánál helyezték el koszorúikat az emlékezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában