Frissen Fejérből

2021.10.21. 11:30

Még villanyszámlájuk sincs – A rusztikus stílust megtartva újították fel az óvodát Csabdin

Emléktáblát helyeznek el a falu szívében álló, százötven évesnél régebbi épület falán, Petőfi első szerelmének tiszteletére. Az óvoda és az orvosi rendelők is itt találhatók, s ódon pince őrzi az egykori építőmesterek keze nyomát.

Zsohár Melinda

Fotó: Huszárovics Antal

Sajnos, Csabdin is annyi dokumentum elveszett a második világháború alatt, elégtek, elpusztult mind a templomi, mind a közigazgatásbeli iratok többsége. A község szívében álló, az utcára párhuzamosan álló, részben tornácos egykori kúria kövei mesélhetnének, ha tudnának. De nem tudnak. Cserepenként több mindent összeraktak a helyiek, különösen Bakó Tibor viseli a szívén a falu históriáját, miként a tősgyökeres csabdi Huszárovics Antal polgármester is.

Vasból Fejérbe

Tudott, hogy az épületet százötven éve építették, ennél pontosabb dátum nincs, mégpedig a helybéli földbirtokos Móricz Ferenc kedvezett vele feleségének, Csáfordi Tóth Rózának, emlékeztetvén őt szülőházára. Róza a Vas megyei Csöngén lakott, esetleg Ostffyasszonyfán, azt még pontosítják a helytörténészek, s Csabdira jött férjhez. Az 1822-1873 között élt asszony a korabeli visszaemlékezések szerint nagyon szép lány volt, alig tizenhét esztendősen beleszeretett az arra házitanítóskodó tizenhat esztendős Petőfi Sándor, verseket írt hozzá. Nem volt ez több persze ifjúkori ábrándozásoknál egyik részről sem, de mondjuk úgy, hogy dokumentáltan az első szerelme volt költőnknek a kisasszony, aki a csabdi temetőben alussza örök álmát.

Fotó: Huszárovics Antal

Még villanyszámla sincs

Az épület fatornácos, hosszúkás kúriaként egyik ékessége Csabdinak, de hogy mikor került ki a Móricz család tulajdonából, nem ismert. A háború előtt a közigazgatás működött már benne, s a jegyző ott is lakott. A háború után az orvosi rendelőt is itt rendezték be, a községi tanács hivatali helyiségei egy darabig itt kaptak helyet. A községi óvodát 1971-ben alapították meg, Huszárovics Antal az első nagycsoportba járt, emlékszik vissza, óvónénije Lovászi Józsefné volt, sajnos, elhunyt azóta. Ma is ez az óvoda, ám a védőnői szolgálat, s az orvosi rendelők miatt kibővítették 2009-ben, s korszerűsítették a vizesblokkot. 2013-ban új csoportszobával és tornaszobával egészítették ki, s mostanra 48 millió forintért energetikai korszerűsítést hajtottak végre rajta.

Törekedtek az eredeti jelleg megtartására, a tornác faoszlopaiból megmaradtak a két szélen, s a gyönyörűséges kőpincét oly szépen rendbe tették, hogy kiállításokat nyithattak benne. Modern hőelosztó rendszer működik, kizárólag fával tüzelnek, a közmunkások betermelik a tűzifát, ezzel évi kétmillió forint fűtési költséget takarítanak meg. A gázt csupán biztonságból vezették be, az óvoda tetején a huszonhat napelem révén a teljes villamos áram-szükséglet megtermelődik. Egy kazánház dolgozik, s egyetlen 300 literes központi melegvíz-tartály fedezi a hőszigetelt épület vízszükségletét. Az udvaron impozáns első világháború emlékmű áll 1922 óta, szép a kapu és a kerítés. Október 23-án Csáfordi Tóth Róza tiszteletére emléktáblát helyeznek el a hajdani kúria falán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában