Frissen Fejérből

2021.10.05. 07:25

Lézerfény a zebránál – A Seregélyesi úton ezentúl könnyebben észreveszik a gyalogost

Új, teljes egészében fehérvári fejlesztésű, intelligens gyalogátkelőhelyet adtak át hétfőn a kórház Seregélyesi úti bejáratánál. A rendszer fő célja, hogy felhívja az autósok figyelmét – kiváltképp sötétben vagy ködös, esős időben – a zebrán éppen áthaladó gyalogosra.

Borsányi Bea

20211004 Székesfehérvár, Kórház, átkelő, zebra, intelligens zebra, Cser-Palkovics. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Amint egy járókelő az érzékelési területre lép, a négy kihelyezett oszlopon lévő fény villogni kezd, az oszlop alján kibocsátott piros és zöld lézerfény pedig a cipő magasságában megvilágítja az átkelő lábát, így követhető annak mozgása, sebessége is. A rendszer csak tényleges gyalogosátkelés esetén és csak addig működik, amíg a gyalogos át nem ér.

A fehérvári fejlesztésű találmány jelentősen növeli a gyalogosok biztonságát azzal, hogy egy lézerfény segítségével követhetővé teszi a lábak mozgását. Képünkön Cser-Palkovics András polgármester mellett Nagy László, a rendszer feltalálója teszteli annak működését
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hamarosan a Horvát István út és a Hosszúsétatér kereszteződésében található zebránál is kiépítenek egy ilyen intelligens átkelőt, amely statisztikai adatok gyűjtésére és ezek diagnosztizálására is alkalmas, valamint magát is figyeli, és meghibásodás esetén azonnal jelez az üzemeltetőnek. Ha az átkelő beválik, a jövőben akár a város több pontján is telepíthetnek ilyen rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában