Frissen Fejérből

2021.10.17. 17:11

Közös szombati sütögetésen vettek részt a sárkesziek a falukemencénél

A derűs, családias hangulatú őszköszöntő közös sütögetést kellemes napsütés kísérte Sárkesziben. Tökös nap a falukemencénél – a keresztségben ezt a nevet kapta az önkormányzat szombati gasztro randevúja.

V. Varga József

Falvay Jenő (b), Szentkuti Gáborné Rozika és Kőhegyi László

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A délelőtti, kora délutáni program fölött a nyugdíjasklub bábáskodott, de a kemence körül, a teraszos pavilonoknál nemcsak a szépkorúak, hanem a fiatalabb, gyermekes házaspárok is képviseltették magukat. Az aprónép a szomszédos játszótéren múlatta az időt, hintáztak, mászókáztak, de dél körül már többen rákérdeztek, hogy mikor kóstolhatják meg a finom elemózsiát.

A találó asztalnak kinevezett „hőszigetelt” sörpadnál az első vetet sütőtököt éppen ottjártunkkor szolgálta fel a főszakács, Szentkuti Gáborné Rozika, Kőhegyi László, a falu első embere és Falvay Jenő, a nyugdíjasklub vezetője.

Falvay Jenő (b), Szentkuti Gáborné Rozika és Kőhegyi László
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A kellően forró, édes falatokból röpke percek alatt még hírmondó sem maradt. Kicsik és nagyok egyaránt dicsérték. Az Erdélyből a hatszáz lelkes kistelepülést, Sárkeszit új otthonuknak választó János Piroska még kisunokáját is megkínálta az ízletes, omlós sütőtökkel. A babakocsiban, a pihe-puha, meleg kezeslábasban heverésző Panna sűrűn nyitogatta kis szájacskáját, amint a nagyi kisebb-nagyobb falatokat csippentett a csemegéből.

– Pénteken délután már felfűtöttem a kemencét, hogy ne legyen mára olyan „vadhideg” – jegyezte meg a krónikásnak Kőhegyi László polgármester. – Ma aztán reggel nyolckor újra begyújtottam.

A „keszi páratlannak” becézett kolbászfürtöket Fülöp Miklós sütögette egyre a felforrósított tárcsákon, de a sült kolozsvári szalonna is ínycsiklandóan kellette magát a tálcákon. Akinek gusztusa támadt rá, amott oldalt, nyárson is sütögethetett magának szalonnát.

– Hagymát is süssetek! – figyelmezte a „tábortűz” körül sürgőlődőket egy sztentori hang a kemence árnyékából.

A langalló, a kenyérlángos tésztáját Szentkuti Gáborné Rozika dagasztotta, a faluvezető strapabíró „martinászkesztyűjével” hat tepsit rámolt be és ki a közösségnek számos alkalommal jó szolgálatot tévő falukemencébe, illetve falukemencéből.

– A parázs kicsit megkapja, aztán vesszük is ki, megkenjük tejföllel és megszórjuk gazdagon szalonnával és hagymával, és mehet vissza még egy kicsit – magyarázta a hölgyeknek, uraknak a kukta szerepében Tóthné Szentkuti Zita önkormányzati képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában