fejlesztés

2021.10.21. 09:00

Korszerűvé vált Zámoly és Gánt szennyvíztisztító telepe

Befejeződött a Zámolyt és Gántot érintő kétéves fejlesztés: korszerű tisztító kezeli a településeken keletkező szennyvizet.

Baráth Eszter

Sallai Mihály, Krausz János és Horváth Szabolcs közösen adták át az új telepet

Fotós: Baráth Eszter / Fejér Megyei Hírlap

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztés célja, hogy Zámoly és Gánt szennyvíztisztító telepét bővítse és korszerűsítse.

A projekt zárórendezvényén Sallai Mihály, Zámoly polgármestere felidézte a szennyvízkezelés korábbi folyamatát, összehasonlítva a mai korszerű tisztítóval. Mint mondta, ezt már két évtizede felváltotta a jelenlegi szennyvíztisztító, amely most a beruházás keretein belül újult meg. A korszerűsítés időszerű is volt, hiszen korábban a rendszer rendkívüli túlterheltséggel működött. A polgármester kiemelte még azt is, hogy a kormány támogatásával végül települési ráfordítás nélkül valósulhatott meg a beruházás.

Sallai Mihály, Krausz János és Horváth Szabolcs közösen adták át az új telepet
Fotó: Baráth Eszter / Fejér Megyei Hírlap

Horváth Szabolcs, a kivitelező cég főmérnöke arról beszélt, hogy a kétéves kivitelezés most fél év próbaüzemmel zárult. Mint mondta, az élővizek, ez esetben a Velencei-tó védelme szempontjából fontos szerepet játszik a szenny­víztisztító. A beruházásnak köszönhetően a telep 4590 lakos szennyvizét kezeli, valamint már képes a szigorított határértékeknek megfelelő szintű tisztításra is.

Krausz János, Gánt polgármestere elmondta, hogy a projektben inkább kis testvérek maradnak, élvezői a jótékony hozadékoknak. Kiemelte, a projekttel kapcsolatos rengeteg munka inkább Zámolyon történt, és köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen formában dolgozott a beru­házáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában